najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Obama: SAD i Francuska moraju zajedno uništiti Islamsku državu

Američki predsednik Barak Obama izjavio je danas posle sastanka s francuskim predsednikom Fransoa Olandom u Vašingonu da SAD i Francuska moraju zajedno da unište Islamsku državu.
Oland je posle razgovora rekao da je na sastanku s Obamom dogovoreno da Francuska i SAD pojačaju “zajednički odgovor” protiv Islamske države u Siriji i Iraku, što uključuje nove akcije protiv finansijske mreže te organizacije, osvajanja teritorija pod njenom kontrolom, kao i jaču obaveštajnu saradnju.

Predsednici SAD i Francuske su takođe pozvali Rusiju da svoje vojne operacije u Siriji usmeri na Islamsku državu.

Obama je rekao da su se on i Oland saglasili da države u međunarodnoj koaliciji, koju predvode SAD, moraju više učiniti u borbi protiv Islamske države.

Obama je rekao da je Islamska država “varvarska teroristička grupa” i izrazio “potpunu solidarnost” s Francuskom, ocenjujući da su napadi u Parizu bili napadi na svet.

“Ne smemo podleći strahu”, rekao je Obama dok je pored njega stao Oland.

Predsednik SAD je obećao da će odgovorni za napade u Parizu biti privedeni pravdi. 

“Mi ćemo pobediti, a grupe kao što je Islamska država će izgubiti”, rekao je Obama, navodeći da se Islamska država ne može tolerisati i da mora biti uništena.

Francuski predsenik je rekao da su se SAD i Francuska odlučili da “podrže sve koji se na terenu” bore protiv Islamske države.

Oland je rekao da Francuska želi da sarađuje sa svim zemljama koje su voljne da nađu i sprovedu rešenje za sirijski građanski rat. 

“Ne želimo nikoga da isključimo”, rekao je Oland, navodeći da planira da ruskom predsedniku Vladimiru Putinu kaže da Francuska može sarađivati s Rusijom, ako Moskva koncentriše svoje vojne akcije u Siriji na borbu protiv Islamske države.

Oland je rekao da sirijski predsednik Asad treba da ode s vlasti što je pre moguće.

Američki predsednik je rekao da ruski vazdušni udari na umerene opozicione grupe u Siriji jačaju režim predsednika Bašara el Asada i pozvao Moskvu da odigra konstruktivniju ulogu fokusiranjem vazdušnih napada na Islamsku državu.

Obama je povodom današnjeg incidenta u kojem su turske snage oborile ruski avion rekao da se podaci o tom događaju još pojavljuju, ali i naveo da Turska “ima pravo da brani svoju teritoriju i svoj vazdušni prostor”.

On je rekao da pad aviona naglašava “tekući problem” ruske vojne operacije u Siriji gde Rusija napada grupe blizu turske granice. Dodao je da incident pokazuje da treba brzo naći diplomatsko rešenje za sukob u Siriji.

Predsednik SAD je pozvao Tursku i Rusiju da preduzmu mere da se “obeshrabri svaka vrsta eskalacije” zbog obaranja ruskog aviona.

Obama je rekao da je 65 zemalja u koaliciji protiv Islamske države, dok je Rusija u “koaliciji dve zemlje” i dodao da Rusija i Iran podržavaju Asadov režim. On je naveo da bi bilo od “ogromne pomoći” ako bi Rusija sarađivala u rešavanju sirijskog građanskog rata.

Oland je rekao da sirijska izbeglička kriza direktno utiče na Evropu, i dodao da Evropa ne sme napustiti milione izbeglica koje beže od bombi i Islamske države, jer bi to bila izdaja onoga šta Evropa predstavlja.

(Beta)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike