U trendu

Obelezavanje 30 godina od zlocina nad pripadnicima JNA

ISTOČNO SARAJEVO – U Istočnom Sarajevu i Sarajevu danas će biti obeleženo 30 godina od zločina u Dobrovoljačkoj ulici, u kojoj su ubijena 42 pripadnika tadašnje JNA, a koji su počinili pripadnici Armije RBiH, Teritorijalne odbrane RBiH i muslimanskih paravojnih jedinica.

Obeležavanje pod nazivom „Stradanje pripadnika JNA u Sarajevu – Dobrovoljačka ulica“ počeće u Crkvi Svetog velikomučenika Georgija u Miljevićima u Istočnom Sarajevu u 10 časova, a nakon toga planiran je polazak autobusa za Dobrovoljačku ulicu, gde će u 11 časova biti održana mirna šetnja i polaganje cveća, posle čega sledi povratak u Istočno Sarajevo, prenose Nezavisne.

U Dobrovoljačkoj ulici 2. i 3. maja 1992. godine ubijena su 42 pripadnika JNA, 71 je ranjen, a 207 ih je zarobljeno. Prvi napad desio se 2. maja, na Dom JNA, kada je ubijen jedan vojnik, dok su na Radničkom univerzitetu „Đuro Đaković“ ubijena njih trojica, na Skenderiji 14, u Dobrovoljačkoj ulici devet, a na drugim lokacijama u Sarajevu još 13 pripadnika JNA.

Kada je reč o nacionalnom sastavu, ubijena su 32 Srbina, šest Hrvata, dva muslimana i dva Albanca, od kojih 10 oficira, 28 vojnika i četiri civilna lica koja su radila u JNA.

Dok se Srbi spremaju da obeleže stradanje pripadnika JNA pre 30 godina, u Sarajevu je juče obležena, kako je nevaedeno, „30. godišnjica bitke za odbranu Sarajeva i BiH“.

Zvaničnici iz Republike Srpske ističu da je u Dobrovoljačkoj ulici 3. maja počinjen zločin i da se ti događaji ne mogu posmatrati odvojeno od onoga što se dešavalo dan pre, insistirajući da i to bude obuhvaćeno optužnicom.

Tužilaštvo BiH nedavno je podiglo optužnicu protiv 10 lica, ali samo u odnosu na događaje 3. maja, sa dokazima koji se odnose na stradanje osam ljudi, navode Nezavisne.

U Odboru Vlade Republike Srpske za negovanje tradicije oslobodilačkih ratova kažu da su ispoštovane sve procedure i da je dobijeno odobrenje za obeležavanje na mestu stradanja pripadnika JNA u Dobrovoljačkoj ulici. Skup na tom mestu obezbeđivaće pripadnici Kantonalnog MUP-a Sarajevo.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar