U trendu

Od 1. jula EU dobija ”digitalne kovid sertifikate”

BRISEL, 21. maja ( Tanjug) – Od 1. jula Evropska unija uvodi Digitalne kovid serttifikate koji bi trebalo da pobezbede povratak fundamentalnog prava slobode kretranja unutar EU, uz zaštitu putnika od zdravstvenih rizika.

U Evropskoj komisiji kažu da su u pitanju ”tri tipa sertifikata”: o vakcinaciji, negativnom testu, odnosno informaciju o oporavku od kovida, da će biti besplatni za sve građane EU i izadavaće se u digitalnoj i papirnoj formi.

”Ovo je istorijski trenutak“, izjavio je evropski komesar za pravosuđe, Didije Rejnders.

Rejnders je pozvao zemlje članice da se uzdrže od ”dodatnih restrikcije za one koji poseduju ove pasoše”, kao i da umesto PCR testova za prelazak granica prihvate i brze antigen testove.

”Kada je reč o vrstama vakcina, prihvataju se sve vakcine odobrene od Evropske agencije za lekove, a na zemljama članicma je da odluče da li će prihvatiti druge. Postoji i fleksibilnost da se u sertifikate dodaju nove informacije kao što je trajanje imuniteta vakcinisanih ili oporavljenih”, dodao je Rejnders.

Do 1. jula na nivou EU uspotaviće se mehanizam koji će omogućiti zemljama članicama da provere validnost sertifikata bez obzira gde su izati u Uniji.

Kada je reč o setrtifikatima o vakcinaciji koji su izdati od strane trećih zemlja, uključujući i Srbiju, u Komisji navode da će se voditi odvojeni razgovori o međusobnom priznanju sertifikata, a da je u međuvremenu predloženo zemljma članicama da prihvate dokaze o vakcinaciji građana trećih zemlja.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.