Odluka sudije o obustavi uredbe smešna!

Američki predsednik Donald Tramp odbacio je danas odluku federalnog sudije Džejmsa Robarta o obustavi primene njegove uredbe o zabrani ulaska u SAD državljana sedam muslimanskih zemalja, kao „smešnu“.

„Mišljenje ovog takozvanog sudije, koji odbacuje primenu zakona, smešna je i biće oborena“, napisao je Tramp na svom Tviter nalogu.

Kako je dodao, „ako neka zemlja više nije u stanju da kaže ko može, a ko ne može da uđe i izađe, naročito iz razloga bezbednosti“, onda je to „veliki problem“.

Federalni sudija za područje Sijetla Džejms Robart juče je izdao privremenu obustavu primene na celokupnoj teritoriji SAD izvršne uredbe američkog predsednika Donalda Trampa o privremenoj zabrani ulaska u SAD državljana sedam zemalja sa muslimanskom većinom.

AFP navodi izjavu Generalnog tužioca američke savezne države Vašington Boba Fergusona, podnosioca žalbe na Trampovu uredbu, da je sudiju Robarta na tu funkciju postavio nekadašnji republikanski predsednik SAD Džordž Buš mlađi.

„Ustav je danas nadvladao. Niko nije iznad zakona, čak ni predsednik“, kazao je Ferguson reagujući na presudu koju je doneo Robart.

Rojters navodi da je ova presuda iz Sijetla obuhvata najširi opseg u odnosu na Trampovu uredbu potpisanu prošle nedelje.

Ministarstvo pravde objavilo je da neće tražiti hitno stopiranje presude sudije iz Sijetla, dok je Bela kuća najavila da će ministarstvo to učiniti „što je pre moguće“ i obećala da će se boriti protiv ove presude.

Rojters prenosi da je američka federalna agencija za carinu i zaštitu granica obavestila aviokompanije iz SAD da ponovo mogu da počnu da primaju putnike kojima je ulazak u avione bio zabranjen Trampovom uredbom, nakon presude federalnog sudije u Sijetlu.

(Tanjug)

1 komentar
  1. pera

    Trebaće neko vreme da se „počiste Soroševi“ kadrovi a onda nešto sledi što „nekima“ NE odgovara-čisti računi!

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike