Ogroman problem koji SAD muči decenijama, na Novom Zelandu rešen za 72 sata

Predsednica Vlade Novog Zelanda Džasinda Ardern izjavila je da će ta zemlja zabraniti upotrebu poluatomatskog oružja i jurišnjih pušaka kao odgovor na dvostruki teroristički napad u džamijama u Krajstčerču.

Ardernova je izjavila da očekuje da će novi zakon o zabrani ovog oružja stupiti na snagu 11. aprila, preneo je Bi-bi-si.

„Istorija nam se se zauvek promenila. Sada će i zakoni“, rekla je premijerka, govoreći o terorističkom napadu u kojem je u petak Brenton Tarant ubio 50 ljudi u Krajstčerču.

Ova odluka novozelandskih zvaničnika usmerila je pogled na jednu drugu zemlju – SAD.

Kako piše CNN, nakon što je 26 osoba ubijeno u osnovnoj školi 2012. godine, bilo je različitih poziva na provere. Više od šest godina kasnije, ništa nije materijalizovano.

Kako se navodi, obe zemlje imaju dugu kulturu kada je posedovanje oružja u pitanju, ali zato postoje i očite razlike.

Pravo na posedovanje oružja nije sadržano u Ustavu Novog Zelanda, a posledica napada u Krajstčerču pokazuje da je toj zemlji hitnije usvajanje novih nacionalnih zakona o kontroli oružja nego što je to u SAD i posle brojnih masovnih pucnjava.

Podršku novozelandskoj premijerki dali su američki demokrata Berni Sanders i američka demokratska kongresmenka Aleksandrija Okasio Kortez

“Zločin u Sendi Huku dogodio se pre šest godina, a mi ne možemo da dođemo do toga da Senat uopšte glasa o univerzalnim proverama. Desio se Krajsčerč i za nekoliko dana Novi Zeland je izbacio ratno oružje sa potrošačkog tržišta. Tako to treba da izgleda”, rekla je Okasio-Kortez.

Aktivista Adam Best naveo je listu napada u SAD: Aurora, Sendi Huk, San Bernardino, Orlando, Sauterland Springs, Las Vegas, Parkland, Pitsburg.

“Oružje AR-15. Amerika ne uradi ništa. Krajstčerč – AR-15. Novi Zeland zabrani svo jurišno oružje”, napisao je on.

“Independent” u tekstu pod nazivom “Novom Zelandu je bilo potrebno samo šest dana i svi gledaju u Ameriku” navodi se da trenutne procene pokazuju da na Novom Zelandu ima oko 1,2 miliona komada vatrenog oružja, orenosi B92.

Zabrana bi ipak dozvolila neko oružje koje se koristi za lov i kontrolu štetočina.

Zakoni o oružju u SAD variraju od države do države, ali pravo na držanje i nošenje oružja uglavnom je zaštićeno Drugim amandmanom.

Nekim ljudima je zabranjeno kupovati vatreno oružje: beguncima, osobama koje su osuđene za krivično delo kaznom dužom od jedne godine, ljudima koji su osuđeni za nasilje u porodici (iako postoje rupe u ovoj zabrani u nekim državama), ljudima koji su nevoljno primljeni u mentalnu ustanovu.

Čak 43 države nemaju zabranu za jurišno oružje, a 35 država ne zahteva od vlasnika oružja da imaju dozvolu, da dobiju dozvolu za kupovinu ili da registruju svoje oružje.

U pucnjavi u Las Vegasu 2017. godine ubijeno je 58 ljudi. U Parkland una Floridi 2018. ubijeno je 17. Njutaun, Konektikat 2012. godine – ubijeno 20 dece i šestoro odraslih. U Sauterland Springsu u Teksasu 2017. ubijeno 25 osoba.

Napišite komentar