U trendu

Oland i Putin pokušali da približe stavove o Siriji

Predsednici Francuske i Rusije Fransoa Oland i Vladimir Putin pokušali su danas da približe stavove o načinu rešavanja sirijske krize, u najvećoj meri suprotstavljene oko sudbine sirijskog predsednika Bašara el Asada, rekao je jedan francuski diplomatski izvor.

Oni su razgovarali sat i petnaest minuta pre početka samita o Ukrajini u Parizu. Sastanak je omogućio da dvojica zvaničnika pokušaju da približe stavove o političkoj promeni u Siriji, rekao je taj izvor.

Zapadne zemlje spremne su da razgovaraju o političkom rešenju krize sa elementima režima u Damasku pod uslovom da ode Bašar el Asad, dok Rusi smatraju da Asad, njihov saveznik, mora biti deo rešenja da bi ono bilo uspešno.

Zapad je, međutim, odustao od toga da traži da Asad ode odmah.

U centru današnjeg razgovora bili su vazdušni napadi Rusije i koalicije predvođene SAD-om u Siriji, zaštita civila i politčka tranzicija, rekao je taj izvor.
 
Dve zemlje zvanično ne koordinišu svoje vazdušne udare u Siriji, ali informišu jedni druge da bi se izbegli mogući problemi, rekao je taj izvor.

Međunarodna zajednica je 2012. u Ženevi postigla sporazum o uspostavljanju prelazne vlade u Siriji sa elementima opozicije i režima, ali taj sporazum nikad nije sproveden.

Rusi od srede sprovode vazdušne napade u Siriji, kako navode protiv svih terorističkih grupa. Zapadne zemlje zameraju Rusiji da ne vrše udare prvenstveno na Islamsku državu i da u njihovim napadima ima civilnih žrtava.

Francuska se zalaže za organizaciju nove konferencije UN o Siriji, posle konferencija u junu 2012. i u februaru 2014. nazvanih Ženeva jedan i dva.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.