U trendu

Opoziciona levica u HR ograđuje se od Milanovićevih izjava o UKR i Kosovu

ZAGREB – Predstavnici hrvatske opozicione levice ogradili su se od izjava predsednika Zorana Milanovića o Ukrajini i Kosovu, uz podršku zvaničnom Kijevu kao žrtvi agresije i naglasak na, kako navode, činjenicu da je Hrvatska priznala kosovsku nezavisnost.

Mirela Ahmetović (SDP) kaže da nikada neće biti Milanovićev portparol niti advokat. „Moje i SDP-ovo mišljenje o Ukrajini je sasvim jasno. A što da komentarišem Kosovo, pa Hrvatska je priznala Kosovo 2008. godine i to je za mene završena priča. Mi nemamo potrebu da komentariševo Milanovićeve stavove“, rekla je ona.

Dodala je da je žalosno da je Milanovićev ekspoze onoliko dugačak sa, kako je kazala, kontroverznim izjavama, koje samo daju razlog ruskim propagandistima da ga koriste za svoju prljavu rabotu.

„Milanović je svojim izjavama privukao više pažnje nego ovo što se događa s HDZ-ovim aferama“, rekla je Ahmetović i dodala: „Ljudi, HDZ nas pljačka. Je li vama to jasno? Meni je neverovatno da je bitnija izjava bilo koga o bilo čemu u odnosu na pljačketinu koja se događa u Hrvatskoj“.

Domagoj Hajduković (Socijaldemokrati) istakao je da se Ukrajina bori za slobodu i treba joj pomoći, a Kosovo je, kaže, „nezavisna država“. „To je realnost koju treba da prihvate i Beograd i Pantovčak i tu priča staje“, rekao je Hajduković, prenela je Hina.

Sandra Benčić (Zeleno-levi blok) naglasila je da su izjave Milanovića o Kosovu za njih apsolutno neprihvatljive. Hrvatska je, navodi Benčić, „priznala Kosovo, a on je kao premijer bio u poseti Prištini.

„U ovoj situaciji globalne nesigurnosti, koju je prouzrokovao agresivni rat Rusije na Ukrajinu, a taj rat ima posledice na celu našu regiju, davati izjave koje na bilo koji način donose rizik po mir u regionu nije odgovorno“, rekla je Benčić.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.