U trendu

Orban: Mađarska 2022. ušla u „doba opasnosti“, neko u Briselu „zabrljao“

BUDIMPEŠTA – Mađarski premijer Viktor Orban izjavio je danas da će 2022. biti upamćena kao godina u kojoj je ta zemlja ušla u „doba opasnosti“ i dodao da je njen odgovor na to bio proaktivan.

On je naveo kako su nakon pandemije, rata u Ukrajini i energetske krize, Mađarsku pogodile i sankcije EU prema Rusiji i tako stvorile veliku inflaciju, ali da je vlast reagovala na proaktivan način, prenosi mađarska novinska agencija MTI.

Komentarišući sankcije koje je EU uvela Mađarskoj, Orban je za radio ‘Košut’ rekao da bi „neko u Briselu“ konačno trebalo da prizna da je „zabrljao“, i dodao da nije bilo sankcija cene ergenata bi naglo pale i inflacija bi bila prepolovljena, ali da nema naznaka da će do toga doći, jer samo Francuska i Nemačka mogu da utiču na EU da donese takvu odluku.

Mađarski premijer je ocenio da su građani Evrope žrtve propale politike sankcija i rata u Ukrajini, i dodao da je Evropa najveći gubitnik sukoba u Ukrajini u ekonomskom pogledu.

Orban je rekao da su finansijske rezerve „na rekordno visokom nivou“, i dodao da „ne samo da je nemoguće sabiti Mađarsku u ćošak, već da će i bez rezervi Mađarska uspeti“.

On je naveo da je primarni politički zadatak izgradnja ekonomskog sistema u kojem će „svako moći da pronađe posao“, prenosi MTI.

„Za sada imamo uspeha, jer milion ljudi više ima posao u odnosu na 2010. godinu“, rekao je Orban i dodao da je „uprkos tome što je 2022. bila ‘doba opasnosti’, u njoj zabeležene najviše cifre zaposlenosti ikada, a cifre će biti još veće 2023“.

Orban je kao važne prioritete naveo i smanjenje inflacije „na jednocifren broj“ do kraja godine i održavanje ekonomskog rasta, prenosi MTI.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar