U trendu

Orban: Ne menjamo naše prakse u zaštiti granica

BUDIMPEŠTA – Mađarski premijer Viktor Orban naglasio je danas da Mađarska ostaje pri svojim praksama zaštite granica i da „nikome neće dozvoliti da ih menja“.

„Nećemo učiniti ništa što bi promenilo naše prakse u odbrani granice. Nastavićemo te prakse upravo onako kako smo činili do sad, čak i ako nam je Evropski sud rekao da ih promenimo. Nećemo ih menjati i nećemo dozvoliti bilo kome da to čini „, naglasio je Orban, prenosi MTI.

Mađarski premijer je na konferenciji za novinare rekao da je vlada odmerila sve mogućnosti, nakon odluke Ustavnog suda, a u vezi sa presudom Suda pravde Evropske unije, kojom je utvrđeno da mađarsko zakonodavstvo o pravilima i praksi u tranzitnim zonama na granici sa Srbijom krši pravila EU o azilu i povratku.

U odluci, donetoj ranije u decembru, Ustavni sud Mađarske je potvrdio da vlada mora braniti mađarski identitet,a navedeno je da ako institucije Evropska unija ne sprovode efektivno podeljene nadležnosti, mađarske vlasti mogu ih sprovoditi, kao i da se odnos između migracije i ljudskog dostojanstva mora ispitati iz perspektive postojećeg istorijskog stanovništva zemlje, podseća MTI.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar