U trendu

Organizator o incidentu na fudbalskom junior kupu u Sarajevu

SARAJEVO – O incidentu koji se u subotu dogodio u okviru turnira „Šampion Junior Kup“ u Sarajevu, kada je roditelj od jednog učesnika iz Beograda izboden nožem, a učesnici iz Splita skandirali „ubij Srbina, oglasio se organizator saopštenjem u kojem stoji da su “ponosni na organizaciju velikog turnira” i da “osuđuju izgrede neodgovornih pojedinaca”.

U veoma opširnom saopštenju organizatora se najpre iznose pohvale za organizaciju turnira, pa osude neodgovornih postupaka pojediica, uz konstataciju da je „ceo slučaj politizovan“, što takođe osuđuju.

Oni kažu da žale i da su razočarani što su ove godine u javnosti u prvi plan istaknuti neodgovorni postupci grupe huligana i pojedinaca umesto druženja i lepe sportske priče koja je, kako tvrde, poslata iz Sarajeva i BiH.

Kažu i da nisu hteli da se oglašavaju tokom trajanja turnira, ali da sada imaju obavezu prema javnosti da pojasne dešavanja.

Navode da su u pitanju dva odvojena događaja – skandiranje grupe učesnika iz Splita „ubij Srbina“ i napada na predstavnike F.K. Zvezdara iz Beograda.

„Kao organizator ovim osuđujemo takve vrste skandiranja kojima ni na koji način nije mesto na sportskim ili bilo kojim događajima i želimo da verujemo da su ti dečaci naučili lekciju te da slične ispade neće ponavljati u budućnosti“, navode organizatori.

Pohvaljuju, kažu, ekspresnu reakciju trenera i osoblja ekipe iz Splita koje je brzo zaustavilo takva skandiranja te sa rečima osude uticalo na polaznike svoje škole fudbala.

„Upravo iz tog razloga ne želimo isticati o kojoj se školi fudbala radi, jer smo iz Splita imali nekoliko različitih klubova, a brza i profesionalna reakcija trenera je razlog zbog čega ne želimo etiketirati kompletan klub”, naveli su.

Za događaj u kome su fizički napadnuti pojedini roditelji i predstavnici F.K. Zvezdara iz Beograda od nekoliko huligana koji su upali u hotel, kazali su da izražavaju posebne osude, ali i zahvalnost MUP-u KS na brzoj i profesionalnoj reakciji.

“Drago nam je da su pripadnici MUP-a u kratkom vremenu identificirali napadače i lišili ih slobode. Iskreno se nadamo i verujemo da će pravosudne institucije ozbiljno pristupiti ovom slučaju i kazniti izgrednike nemilih događaja“, naveli su.

Dodaju da je prema saznanjima do kojih su došli, određena grupa huligana pokušala da otuđi zastavu F.K. Zvezdara koja je bila istaknuta u dvorani gde su nastupali dečaci iz pomenute škole fudbala, koja je, kako kažu, bila lako uočljiva velikom broju učesnika ali i ostalih gledalaca u dvorani.

„Naime, zastava FK Zvezdara ih je zbog sličnog naziva kluba, boja ali i ćiriličnog pisma očito podsetila na zastave beogradskog kluba sa Marakane. Naravno, to ni u kom slučaju nije niti opravdanje niti razlog za bilo kakav huliganski ekces, pogotovo ne na dečijem turniru. Kada je grupa huligana pokušala otuđiti navedenu zastavu, grupa roditelja je hrabro stala u njenu odbranu ne dozvolivši huliganima da istu odnesu nakon čega je došlo do međusobnog koškanja i napada na roditelje dece iz F.K. Zvezdara“, naveli su.

Oni demantuju da je došlo do upotrebe suzavca kako je navedeno u određenim medijima, već je, kažu, prilikom međusobnog naguravanja, jedan od roditelja u samoodbrani upotrebio peper sprej za samoodbranu.

Navode i da, kako kažu, osuđuju “politizranje kompletnog slučaja”.

“Ovim putem najoštrije osuđujemo politiziranje kompletnog slučaja. Nemili događaj koji je pokušao baciti ljagu na celi turnir, određene političke opcije i struje su nažalost pokušale iskoristiti u svoju korist i na osnovu toga prikupiti jeftine političke poene ali i uneti dozu nesigurnosti stvarajući osećaje panike i straha. I dok se jedni zgražaju količinom podrške koja je pružena napadnutim roditeljima, drugi pokušavaju nametnuti priču da Sarajevo nije sigurno za pripadnike određenog naroda. Ovakvim pričama i zlonamernim insinuacijama ovde nikako ne sme biti mesta…“, navodi, između ostalog, organizator.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.