Ortega na putu da osvoji treći predsednički mandat

Predsednik Nikaragve Danijel Ortega verovatno će osvojiti treći uzastopni mandat, i to možda već u prvom krugu izbora, pokazuju izlazne ankete na današnjim predsedničkim izborima.

Po rezultatima tih anketa, Ortega će verovatno dobiti više od 50 odsto glasova i time izbeći drugi krug izbora.

Njegov kandidat za potpredsednika je njegova supruga Rosario Muriljo.

Ortega, koji je kao lider gerilskog Sandinističkog fronta za nacionalno oslobodjenje pomogao u zbacivanju s vlasti diktatora Anastasija Somoze, vladao je Nikaragvom od 1979. do 1990. Te godine je izgubio na izborima, a na čelo države vratio se 2007.

Nikaragva je proteklih godina imala stabilan ekonomski rast i niži stepen nasilja od susednih zemalja Hondurasa i Salvadora.

Mnogi stanovnici su kao glavni razlog popularnosti vladajuće partije naveli i socijalne programe koje sprovodi prva dama.

Kritičari optužuju Ortegu i njegove saveznike da manipuliše političkim sistemom kako bi ostao na vlasti i optužuju ga da želi da sa suprugom formira političku dinastiju.

Opozicija je pozivala gradjane da bojkotuju izbore, nazivajući ih „farsom“ i tvrdeći da su ostalih pet predsedničkih kandidata stavljeni na glasački listić samo da bi izgledalo da Ortega ima legitimnu konkurenciju.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike