Osmani za ČN: Srbija da prizna zločine na KIM

VAŠINGTON – Uoči predstojećih izbora u Prištini, gost na ČN u emisiji Kristijan Amanpur, bila je kosovska v.d. predsednica i kandidatkinja za poslanika na listi Samoopredeljenja VjosiaOsmani, koja je za ovu američku televiziju izjavila da u odnosima sa Srbijom ocekuje da prizna zlocine počinjene tokom sukoba na Kosovu.

U desetominutnom razgovoru sa Amanpur, novinarkom ČN poznate po izvaštavanju sa kriznih svetskih područja, ali i po pristrasnosti u izveštavanju o ratnim sukobima na ovim prostorima 90-ih, Osmani je najavila je da ce zajedno sa liderom te stranke Aljbinom Kurtijem zapoceti ozbiljnu borbu protiv korupcije i kriminala na Kosovu, otvoriti nova radna mesta, a da u odnosima sa Srbijom ne želi osvetu, vec pravdu,

Na pitanje Amanpur da li misli da bi kao predsednica mogla da sklopi dogovor sa Srbijom, Osmani je odgovorila da je Kosovo pružilo ruku saradnje Srbiji i prionulo na dijalog otvarajući sve teme, ali da “Srbija čini suprotno”.
„Kada se ovi izbori završe, zajedno sa premijerom Kurtijem naravno opet ćemo iskazati spremnost na razgovore sa Srbijom, ali mi ćemo govoriti istinu i samo istinu i ostatak sveta je video istinu, uglavnom kroz CNN i izveštače UN“, kazala je Osmani.

Kao istinu navela da je Srbija počinila zločine protiv naroda Kosova i izjavila da od Srbije i Srba ocekuje priznavanje pocinjenih zlocina tokom sukoba na Kosovu.

Osmani je takođe rekla da je, kao većina Albanaca na KiM, odrasla u Mitrovici, na mestu gde im nije bilo dozvoljeno da govore svojim jezikom i da idu u školu, da su im roditelji isterivani sa posla samo zbog svoje nacionalnosti, da postojao je aparthejd od 1989. kada je Milošević došao na vlast, do 1999. kada je NATO intervenisao i zaustavio rat.

„Takom rata videli smo pakao sopstvenim očima, bili smo bespomoćni, a SAD su sve vreme stajale uz nas. Bili ste naš glas kada ga nismo imali zbog toga su ljudi Kosova zauvek zahvalni i specijalnu vezu koju imamo sa SAD želimo da sačuvamo i poboljšamo“, rekla je Osmani za ČN

Na pitanje Amanpur o pocinjenim zlocinima nad Srbima , zbog cega su nekadašnji komandanti OVK optuženi pred Specijalnim sudom u Hagu Osmani smatra da su to neuporedive stvari.i da ne može biti moralne jednakosti između onoga što je Srbija učinila jer je to bio „zločinački i opesivni poduhvat pod pokroviteljstvom države“.

Ona je izrazila veru u međunarodno pravosuđe i rekla da postoji samo jedna istina o tome šta se dogodilo na Kosovu, a to je da je Srbija počinila ratne zločine protiv čovečnosti i genocid.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.