U trendu

Ostavka svih ministara ekstermne desnice u Austriji

Austrijska ekstremnodesničarska Slobodarska partija (FPO) objavila je danas ostavku svih svojih ministara u koalicionoj vladi formiranoj u decembru 2017. sa konzervativcima kancelara Sebastijana Kurca, čim je kancelar danas rekao da smenjuje ministra unutrašnjih poslova iz te stranke kao posledica skandala oko kompromitujućeg video snimka.

Partija je objavila večeras da se povlači iz vlade, i da ta odluka stupa na snagu odmah, ne čekajući prevremene izbore koji bi trebalo da se održe u septembru.

Ministar saobraćaja Norbert Hofer, novi šef FPO-a, ranije danas je najavio da će svi ministri iz njegove partije izaći iz vlade ukoliko kancelar otpusti ministra unutrašnjih poslova Herberta Kikla.

Slobodarska partija upala je u krizu od petka od kada je objavljen video šefa partije Hajnca-Kristijana Štrahea u kome on obećava državne ugovore ruskom bogatašu u razgovoru sa njegovom navodnom nećakom. Štrahe je podneo ostavku na svoje mesto vice-kancelara i šefa stranke ali kancelar Sebastijan Kurc je smatrao da ministar unutrašnjih poslova Kikl ne može da ostane i da vodi istragu o tom kmpromitujućem videu snimljenom na Ibici 2017. godine.

Kancelar je danas zatražio smenu Kikla, navodeći da je jasno da on „ne može da vodi istragu o samom sebi“, i rekao da očekuje da će svi ministri FPO-a otići kao što su najavili. Kurc je rekao da će tehnokrate i ljudi iz administracije privremeno zauzeti te funkcije do održavanja prevremenih izbora.

Kurc je danas pozvao sve opozicione stranke, medju kojima i ekstremnu desnicu da garantuju stabilnost zemlje poljujane raspadom koalicije, i krizom koja je izazvala najavu prevremenih izbora.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.