U trendu

Oštre kritike pred Trampovo priznanje Jerusalima

I prijatelji i protivnici SAD su danas oštro kritikovali najavljeno saopštenje američkog predsednika Donalda Trampa o priznanju Jerusalima kao glavnog grada Izraela.

Izrael je te vesti pozdravio, a palestinski zvaničnici su mirovni proces proglasili „završenim“, dok je Turska najavila da će biti domaćin zvaničnika islamskih zemalja sledeće nedelje da bi uskladile odgovor.

Arapska liga je hitan sastanak zakazala za subotu.

Takva reagovanja navode na pitanje izvodljivosti mirovnog plana SAD za Bliski istok koji se očekuje.

Državni sekretar SAD Reks Tilerson izjavio je danas da Trampova admistracija veruje da „postoji dobra šansa“ da se postigne mir na Bliskom istoku i da je Tramp tome „vrlo posvećen“.

Palestinci nameravaju da istočni Jerusalim proglase glavnim gradom svoje buduće nezavisne države, a Trampovo priznanje za njih predstavlja nametanje rešenja statusa tog grada umesto da se on utvrdi pregovorima.

„Nema načina da se razgovora s Amerikancima. Mirovni proces je završen. Oni su unapred odredili ishod“, rekla je palestinska zvaničnica Hanan Ašravi.

Palestinski premijer Rami Hamdalah je ocenio da odluka SAD „uništava mirovni proces“.

Američki zvaničnici su kasno sinoć najavili da će Tramp danas priznati Jerusalim kao glavni grad Izraela uprkos oštrom protivljenju Arapa, muslimana i Evropljana, i time odstupiti od politike koju su decenijama SAD vodile prema Bliskom istoku, što bi moglo da podstakne nasilne proteste.

Papa Franja izrazio je duboku zabrinutost i apelovao na sve da poštuju status kvo u Jerusalimu.

Kina je takodje izrazila zabrinutost zbog „mogućeg porasta regionalne napetosti“, a i Rusija je zabrinuta zbog „mogućeg pogoršanja“.

Dva vodeća libanska lista su objavila naslovne strane sa kritikama na račun Trampa.

Britanski ministar spoljnih poslova Boris Džonson koji je ranije izrazio zabrinutost zbog odluke SAD, danas je rekao da je sada vreme da Amerikanci predstave svoj plan o miru u regionu.

Istog mišljenja je i lider izraelske opozicije Avi Gabaj koji je pozdravio najavu priznanja Jerusalima kao izraelskog, ali smatra da su sada na redu mere za izgradnju poverenja s Palestincima i obnavljanje mirovnog procesa koji je u zastoju više od tri godine.

„Jasno da ta odluka čini važnijim nego ikad iznošenje dugo očekivanih američkih predloga o bliskoistočnm mirovnom procesu“, rekao je Džonson novinarima u Briselu.

Tramp će u govoru, kako se očekuje, dati instrukcije da počne i proces premeštanje Ambasade SAD iz Tel Aviva. Za sada je medjutim nejasno kada će to biti.

Selidbu nalaže zakon SAD, ali se od njega odustajalo više od dve decenije, izmedju ostalog, iz bezbednosnih razloga.

Tramp je preseljenje obećavao više puta tokom predizborne kampanje, ali ga je u junu odložio na šest meseci, poput svojih prethodnika Bila Klintona, Džordža Buša Mladjeg i Baraka Obame.

Medjutim i priznanje Jerusalima ima duboko simbolično značenje i moglo bi imati opasne posledice.

Turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavašoglu je upozprio da je „ceo svet“ protiv tog Trampovog koraka, a vrhovni verski vodja Irana, najvećeg protivnika Izraela, osudio je američkog predsednika, najavivši da će na kraju „pobediti islamska nacija i Palestina“.

Izraelski mediji komentarišu da bi Trampovo priznanje moglo imati neočekivanu cenu time što bi Izrael bio primoran da reši status 300.000 Palestinaca u istočnom Jerusalimu bez državljanstva Izraela.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.