U trendu

Osuda iz RS najnovijih okupljanja uz ratne pokliče u Bužimu

BANJALUKA – Iz Republike Srpske stižu osude i zahtevi za procesuiranje odgovornih za najnovija okupljanja pripadnika bošnjačkih udruženja pod zastavom tzv. Armije RBiH u Bužimu, koji su uzvikivali „Alahu ekber“, uvrede na račun Srba i Republike Srpske i nosili ratne zastave.

„Okupljanje bošnjačkih udruženja u Bužimu pod zastavama takozvane Armije BiH i uz pokliče ‘Alahu ekber’ potvrda je kontinuiteta ponašanja Bošnjaka, i to ne samo u tom mestu već i u drugim delovima FBiH, a kažnjavanje takvih skupova bila bi najbolja preventiva“, izjavio je direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Milorad Kojić.

On je rekao da jučeršanje okupljanje u Bužimu predstavlja poruku mržnje i potvrđuje da u FBiH i dalje živi ideja da je dozvoljeno ubijati i proterivati Srbe sa njihovih vekovnih ognjišta.

„Bošnjaci na taj način proizvode traumu kod srpskih logoraša i porodica koje su pod tim pokličem pretrpele najgore oblike torture kod žrtava. Pod tim pokličima su i odsecane srpske glave na ozrensko-vozućkom ratištu i ubijani Srbi u ratu u BiH“, rekao je Kojić u izjavi za Srnu.

Ističe da takve poruke ne mogu doprineti pomirenju i suživotu, već izazivaju uznemirenost srpskih žrtava rata i njihovih porodica u Republici Srpskoj i mogu da se protumače kao loše poruke za budućnost.

Predsednica Udruženja žena žrtava rata Republike Srpske Božica Živković Rajilić zatražila je od pravosuđa BiH da hitno procesuiraju odgovorne koje su u Bužimu, na skupu bošnjačkih udruženja, uzvikivali ratne poruke i uvrede na račun Republike Srpske i Srba.

„Nejasno je šta radi pravosuđe BiH. Pre nekoliko godina su podnesene prijave zbog ovih događaja, ali još niko nije odgovarao. Da je neko tada procesuiran, ovakve stvari se ne bi ponavljale“, rekla je Rajilićeva.

Rajilićeva kaže da je događaj u Bužimu veoma loša poruka za mir i suživot, opstanak i napredak BiH.

„Ponovo se šalju ratne poruke, a očigledno je da nekim ljudima nije dovoljno što žive u miru. Stalno traže rat. Šta oni nama popručuju, da će nas tući, progoniti? Od toga nema ništa, to su prazne priče usijanih glava“, navela je Rajilićeva.

Predsednik Odbora za zaštitu prava Srba u FBiH Đorđe Radanović rekao je da je cilj okupljanja u Bužimu zastrašivanje malobrojnih Srba koji su se tamo vratili nakon poteklog rata ili imaju takvu nameru, te pozvao nadležne da procesuiraju odgovorne.

Radanović je naveo da su naselja u neposrednoj blizini Bužima u proteklom ratu naseljavali su Srbi, da su u ratu sela popaljena, a narod proteran uz brojne počinjene zločine.

On smatra da je reč o kršenju prava ljudi na povratak, kršenju Aneksa sedam Dejtonskog mirovnog sporazuma, ali i Krivičnog zakona FBiH.

U Bužimu su se juče okupila bošnjačka udruženja pod zastavom takozvane Armije BiH, koji su uzvikivali „Alahu ekber“, uvrede na račun Srba i Republike Srpske, te nosili ratne zastave. Skup je održan povodom 30 godina od akcije takzovane Armije BiH „Munja“.

Slike ratnih uniformi i „zelenih beretki“ kao i prethodnih godina, izgledali su uznemirujuće.

U Tužilaštvu BiH vodi se istraga zbog sličnih okupljanja u Bužimu iz prošle godine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar