Osuđeni nacista (96) traži „pravo na život“

Oskar Grening, 96-godišnji Nemac, koji je osuđen na četiri godine zatvora zbog uloge u ubijanju 300.000 ljudi u nacističkom koncentracionom logoru Aušvic, podneo je žalbu na presudu tvrdeći da mu se zatvorskom kaznom krši „pravo na život“.

Grening, koji je u slabom fizičkom stranju, osuđen je na četiri godine zatvora još 2015. godine, u jednom od poslednjih slučajeva protiv preživelih nacista, ali još nije počeo da je izdržava zbog pravnog spora u vezi sa njegovim zdravljem, prenosi Rojters.

Nemački sud je 29. novembra zaključio da Grening, poznat kao „knjigovođa Aušvica“, može da ide u zatvor i odbacio njegov zahtev da se izdržavanje kazne suspenduje.

Nemačka televizija NTV prenela je izjavu njegovog advokata Hansa Holtermana da je podneta žalba nemačkom Ustavnom sudu koji treba da odluči da li bi izdržavanjem zatvorske kazne bilo povređeno Greningovo pravo na život, s obzirom na njegovo zdravstveno stanje.

Inače, Grening je tokom suđenja priznao da, iako nije lično nikoga ubio, jeste moralno kriv i da je bio nacista pun entuzijazma kada je, kao 21-godišnjak, poslat da radi u Aušvicu 1942. godine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.