Otac napadača sa Orlija: Moj sin nije bio terorista, ali…

Otac francuskog državljanina tuniskog porekla Zijed Ben Belgasema, koji je ubijen na aerodromu „Orli“ u Parizu nakon što je napao vojnika, rekao je danas da njegov sin „nije bio terorista“, već da su za njegove postupke krivi – alkohol i droga.

„Moj sin nije bio terorista. Nikad se nije molio, ali jeste pio“, rekao je šokirani otac napadača francuskom radiju „Erop 1“.

Francuska policija je ranije danas oslobodila oca Zijed Ben Belgasema (39), a istražitelji i dalje pokušavaju da utvrde motive njegovog jučerašnjeg napada zbog kojeg je privremeno bio zatvoren drugi najprometniji aerodrom u Francuskoj, prenosi AFP.

Jučerašnja drama počela je kada je Ben Belgasem tuniskog porekla, koji je rođen u Francuskoj, jednom vojniku prislonio pištolj uz glavu i oteo mu pušku, uzviknuvši da želi da „umre za Alaha“, nakon čega su ga druga dva vojnika ubila.

Za danas je planirana autopsija nad telom Bena Belgasema kojom bi trebalo da bude utvrđeno da li su zaista alokohol i droga bili faktor koji bi se mogao uzeti u obzir u istrazi o motivima napada.

Kancelarija francuskog tužioca saopštila je ranije danas da će se prilikom obdukcije tela napadača raditi i testiranje krvi na drogu i alkohol, budući da je prilikom pretresa njegovog stana, pored mačeta, pronađena i manja količina kokaina.

Istražitelji, takođe, nastavljaju da ispituju brata i rođaka napadača kako bi ustanovili da li je on planirao teroristički napad ili je odlučio da umre kao samoproglašeni mučenik.

Napadač je, inače, bio pod istragom 2015. zbog veza sa islamističkim radikalima koje je prethodno uspostavio u zatvoru, ali se njegovo ime ne pojavljuje na listi osoba za koje se smatra da predstavljaju veliku opasnost, napominje francuska agencija.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.