U trendu

Otkriven novi hormon creva koji reguliše metabolizam tokom posta

Kineski istraživači su identifikovali novi hormon koji se luči u crevima po imenu famsin, koji doprinosi metaboličkim adaptacijama tokom posta.

Creva su odgovorna za apsorpciju hranljivih materija i orkestriraju metabolizam u različitim organima tokom hranjenja, a hormoni koje luče creva delimično kontrolišu proces. Ali nije jasno da li creva igraju ulogu u metabolizmu tokom posta.

U studiji objavljenoj u časopisu Sel risirč ( Cell Research), kako prenosi Sinhua, istraživači sa Univerziteta Tsinghua i Kineskog medicinskog univerziteta Džeđiang nazvali su novoidentifikovani hormon famsin, što znači hormon preživljavanja gladi. Tokom posta, on se prvo oslobađa od proteina koji se zove Gm11437, a zatim se vezuje za olfaktorni receptor nazvan OLFR796. Potom vezivanje famsin-OLFR796 promoviše stvaranje glukoze iz određenih neugljenih hidrata i ketonskih tela tako što razlaže masti i čuva energiju tokom posta.

U međuvremenu, blokiranje signalizacije vezivanja famsin-OLFR796 poboljšava nivo glukoze u krvi kod dijabetičkih miševa, čineći famsin potencijalnom terapijskom metom za lečenje dijabetesa.

Istraživači su zaključili da njihova studija pokazuje komunikaciju između creva i drugih organa putem signalizacije famsin-OLFR796, kritične za metaboličke adaptacije na post.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.