U trendu

Otkriven uzrok smrti polubrata Kim Džong-Una

Malezijska policija saopštila je danas da je polubrat severnokorejskog lidera Kim Džong-Una ubijen hemijskim nervnim agensom VX, koji je pronađen na njegovom telu, i sada istražuje kako je ta hemikalija ušla u zemlju.

Reč je o jednom od najsmrtonosnijih hemijskih oružja koje je stvorio čovek, a SAD ga klasifikuju kao oružje za masovno uništenje, prenosi Rojters.

Samo 10 miligrama tog nervnog agensa ili jedna jedina kap može da ubije za nekoliko minuta, navode eksperti.

VX je bez ukusa i mirisa, tako da osoba koja mu je izložena toga nije ni svesna, i teško ga mogu detektovati aerodromski senzori ako se unese u malim količinama.

Simptomi posle kontakta sa VX u obliku isparenja pojavljuju se posle par sekundi i traju do 18 sati nakon izlaganja tom agensu u tečnom obliku, objašnjavaju stručnjaci.

VX, koji po teksturi podseća na mašinsko ulje, prvi put je proizveden u Velikoj Britaniji 1950-ih godina, a može da izazove grčeve i trzaje tela, gubitak svesti, paralizu i gušenje u roku od svega par minuta.

Veruje se da je VX korišćen tokom iransko-iračkog rata 1980-ih, a 2015. su tragovi VX i sarina, još jednog nervnog agensa, nađeni na vojnoj istraživačkoj lokaciji u Siriji.

VX je mnogo jači od sarina i drugih nervnih agenasa jer se duže zadržava na koži.

Teško ga je proizvesti, ali se zna da ga nekolicina zemalja proizvodi i poseduje, navodi britanska agencija uz napomenu da SAD i Rusija i dalje imaju neke zalihe VX.

Južnokorejski analitičari su utvrdili da su sarin i VX u fokusu severnokorejskog programa hemijskog oružja, što Pjongjang poriče.

Kim Džong-Nam (46) ubijen je 13. februara na Međunarodnom aerodromu u Kuala Lumpuru otrovom s brzim dejstvom dok se pripremao da se ukrca u avion za Makao gde je živeo u egzilu sa porodicom pod zaštitom Pekinga.

On je, inače, javno govorio protiv dinastičke kontrole svoje familije nad izolovanom državom koja poseduje nuklearno oružje.

Severna Koreja je bezuspešno pokušavala da spreči autopsiju tela, optuživši Maleziju da sarađuje sa južnokorejskim i drugim „neprijateljskim snagama“.

Malezijska policija je ranije saopštila da se veruje da su Kim Džong-Nama napale dve žene, nanevši mu rukama tečnost na lice, nakon čega su oprale ruke.

Te dve žene i jedan Severnokorejac uhapšeni su u Kuala Lumpuru, dok policija traga za još sedam Severnokorejaca, od kojih je četvoro, kako se veruje, pobeglo za Pjongjang.

Južnokorejski i američki zvaničnici tvrde da je verovatno severnokorejski lider Kim Džong-Un naložio ubistvo svog polubrata.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.