U trendu

Ovo su asistenti Kim Džong-Una

Zvanična novinska agencija Severne Koreje ažurna je u objavljivanju svežih fotografija svog vođe Kim Džong-Una, naročito kada su u pitanju situacije nakon uspešnih testiranja projektila.

Mladi diktator iz Pjongjang je uvek u centru pažnje, ali su novinari primetili da su pored njega uvek tri muškarca koji slave sa njim.

Taj trio je tema i zapadnih bezbednosnih i obaveštajnih agencija, jer predstavljaju glavne ljude u severnokorejskom vojnom programu koji napreduje. Ta trojica ljudi su bivši vazduhoplovni general Ri Pjong Čol, iskusni raketni inžinjer Kim Jong Sik i šef razvoja oružja Jang Čang Ha.

Za razliku od ostalih zvaničnika Pjongjanga, dvojica od njih su letela sa svojim vođom u njegovom privatnom avionu Gošavk-1. Začuđujuče, Kim Jong Sik i Jang Čang Ha ne potiču iz elitnih familija, poput ostalih visokopozicionarnih figura u vladajućoj klasi Severne Koreje.

Ovaj trojac se naziva tehnokratama koje Kim Džong-Un drži blizu sebe jer su stručnjaci koje može da kontaktira u svakom trenutku, time pokazujući svoju posvećenost raketnom programu.

Kim Jong Sik i Jang Čang Ha su lično odabrani od strane Kim Džong-Una, dok je Ri Pjong Čol pohađao jednu od elitnijih škola u Severnoj Koreji, a glavna preporuka mu je naravno to što je bio lider vazduhoplovnih snaga, prenose mediji.

Trio je oformljen i kao pokušaj Kim Džong-Una da napravi generaciju ljudi lojalnih njemu, i da se tako odvoji od ključnih pomagača svog oca Kim Džong-Il, smatraju stručnjaci iz Južne Koreje.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.