U trendu

Palestinski polumesec:Povređeno više od 180 ljudi u sukobima

JERUSALIM – Veliki sukobi počeli su jutros u Hramovnoj gori u istočnom Jerusalimu, a Palestinsko društvo crveni polumesec saopštilo je da je više od 180 Palestinaca povređeno u neredima, od kojih je više od 80 prebačeno u bolnicu a jedna osoba je u kritičnom stanju.

Do sukob aje došlo kada je policija upala u to mesto nakon što se na hiljade Palestinaca sakupilo tamo tokom noći, a na napade policija je odgovorila šok bombama i gumenim mecima, prenosi Rojters.

„Ekstremni Palestinci su unapred dobro isplanirali da izvedu ovakav napad na Hramovnoj gori. Ovo što se trenutno dešava je rezultat plana“, rekao je portparol premijera Benjamina Netanjahua, Ofir Gendelman.

Policija je dodala da je izvela na hiljade svojih pripadnika na ulice Jerusalima, kako bi čuvali mir.

Istovremeno, Palestinci žele istočni Jerusalim da bude njihov glavni grad države koju traže unutar okupirane Zapadnoe obale i Gaze.

U nedelju uveče je došlo do žesotkih okršaja između palestinskih demonstranata i izraelske policije, a najmanje 25 osoba je povređeno i 23 uhapšeno.

Hramovna gora je sveto mesto i za Izraelce i za Palestince.

Na ovom mestu se nalazi džamija Al-Aksa, treće najsvetije mesto u islamu, a Jevreji ga poštuju kao svoje najsvetije mesto, gde su stajala oba biblijska hrama, dodaje Tajms of Izrael.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.