U trendu

Palestinski premijer: Neka nam bog pomogne ako Tramp pobedi

 Palestinski premijer Muhamed Štajeh rekao je danas da će biti katastrofalno za njegov narod i svet u celini ako predsednik SAD Donald Tramp bude ponovo pobedi na izborima u novembru.

Obraćajući se na daljinu evropskim poslanicima Štajeh je ocenio da je u poslednje četiri godine Trampova administracija nanela veliku štetu Palestincima.

Izjava palestinskog premijera postavljena je na njegovom Fejsbuk nalogu.

Palestinci se po tradiciji uzdržavaju da zauzmu direktnu javnu poziciju u američkim predsedničkim izborima.

Izjava palestinskog premijera odraz je očajanja palestinske strane posle niza poteza SAD posle koji su je oslabile i izolovale.

Palestinci su prekinuli veze sa Trampom pošto je sporni Jerusalim priznao kao glavni grad Izraela krajem 2017. godine i maju 2018. premestio tamo Ambasadu SAD iz Tel Aviva.

Tramp je takodje uskratio stotine miliona dolara američke pomoći Palestincima, zatvorio palestinska diplomatska predstavništva u Vašingtonu i objavio bliskoistoočni mirovni plan ove godine koji uveliko favorizuje Izrael.

Trampova adminstracija je takodje ubedila dve arapske zemlje, Ujedinjene Arapske Emirate (UAE) i Bahrein, da uspostave pune diplomatske odnose s Izraelom i obećala da će taj put slediti druge arapske države.
Time je podriven tradicionalni arapski konsenzus da će Izrael biti priznat samo u zamenu za izraelsko palestinski mirovni sporazum.

Štajeh je izrazio nadu da će pobeda predsedničkog kandidata Demokratske stranke Džoa Bajdena povećati izglede za takav sporazum.

„Ako će se stvari promeniti u SAD mislim da će se to direktno odraziti na palestinsko izraelske odnose. I to će se odraziti takodje na palestinsko američke odnose“, rekao je Štajeh.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.