U trendu

Panel SZO: Izgubićete rejting ako ne investirate u zdravlje

BRISEL – Države koje investiraju premalo u zdravstveni sistem mogle bi se suočiti sa smanjenjem kreditnog rejtinga, izjavio je Mario Monti, predsedavajući Panevropskom komisijom za zdravlje i održivi razvoj pri Svetskoj zdravstvenoj organizaciji.

„Pandemija poput ove predstavlja ogromne pretnje, ne samo za
finansijsku stabilnost već za celokupan ekonomski i finansijski sistem“, rekao je Monti za Rojters.

Monti, bivši italijanski premijer, predsedavajući je Panevropskom komisijom, koju je prošlog septembra osnovao direktor Kancelarije SZO za Evropu Hans Kluge.

Ova komisija je preporučila da članice Grupe 20 (G20) osnuju Globalni odbor za zdravstvo koji bi radio na sprečavanju budućih pandemija kroz identifikovanje rizika, određivanje globalnih merila za spremnost zdravstvenog sistema i promovisanje investicija u zdravstvenu infrastrukturu.

U izveštaju komisije se procenjuje da je izgubljeno više od 10.000 milijardi dolara širom sveta zbog pandemije kovida-19 i lokdauna za sprečavanje širenja infekcije koji su zatvorili preduzeća i ljude u svojim domovima.

„Svaki napor da se unapred integrišu zdravstvo i finansije će se u velikoj meri isplatiti“, rekao je Monti u intervjuu.

Globalni zdravstveni odbor bi, kako kaže, bio napravljen po uzoru na Finansijski odbor za stabilnost, koji je oformljen nakon finansijske krize u 2008. godini, i koji je pomogao definisanju globalnih regulativa za smanjenje finansijskih i bankarskih rizika.

NJegov zadatak bi bio da se preokrene trend u okviru kojeg su mnoge države smanjile potrošnju na zdravstvo nakon krize 2008. godine.

„Da bi se zemlje nagovorile da troše više, zdravstveni rizici bi se mogli pretvoriti u finansijske rizike“, rekao je Monti, dodajući da bi države sa nedovoljnim ulaganjima tada mogle da se suoče sa rizikom od smanjenja kreditnog rejtinga.

„Agencije za kreditni rejting bi, u okviru svojih procena, mogle uzeti u obzir spremnost zdravstvenog sistema“, navodi se u izveštaju Komisije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.