U trendu

Papa će govoriti o izbegličkoj krizi u Generalnoj skupštini UN

Papa Franja će ukazati na potrebu za mirom u ratom zahvaćenom svetu da bi mogla da se savlada najveća izbeglička kriza od Drugog svetskog rata u svom obraćanju u Ujedinjenim nacijama kasnije ovog meseca, rekao je predstavnik Svete stolice.

Nadbiskup Bernardito Auza, ambasador Vatikana pri UN, rekao je da će papa u svom obraćanju liderima 193 zemlje članice Generalne skupštine UN 25. septembra ukazati na to  da siromaštvo i loša vladavina podstiču sukobe i migracije.  

Auza je rekao da će sudbina desetine hiljada migranata koji traže sigurnost u novom životu u Evropi biti pomenuta u papinom govoru u UN zato što je to međunarodni problem i „univerzalni problem“.

Papina dvoiposatna poseta Ujedinjenim nacijama biće peta poseta nekog pape svetskoj organizaciji i najkraća zbog ograničenog vremena koje papa ima na raspolaganju, rekao je nadbiskup Auza.

Auza je rekao novinarima i da će papa da se sastane sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, čija zemlja je ovog meseca rotirajući predsedavajući Saveta bezbednosti UN. Ruski ambasador u UN rekao je, međutim, za AP da Putin neće biti u Njujorku 25. septembra, i da je Putin bar dva puta do sada sreo papu.

Tokom posete UN papa će imati bilateralni sastanak sa generalnim sekretarom UN Ban Ki Munom a zatim širi sastanak sa zvaničnicima UN i Vatikana. On će se zatim obratiti zaposlenima u UN i imati privatne sastanke sa odlazećim i budućim predsednicima Generalne skupštine, rekao je Auza.

Auza je rekao da će papa izraziti i svoje priznanje ulozi UN u ublažavanju sukoba i olakšavanju patnji, ali je i dodao da je svetska organizacija imala i mnoge neuspehe.

„Nema većeg neuspeha UN nego biti u nemogućnosti da sprečiš ono što se događa na Bliskom Istoku i u Severnoj Africi“, rekao je nadbiskup.

Posle obraćanja u sedištu UN u Njujorku papa Franja će odmah otići da poseti mesto gde su stajale kule bliznakinje Svetskog trgovinskog centra pre terorističkih napada 11. septembra 2001. 

Auza je rekao da će papa odsesti u njegovoj rezidenciji u luksuznoj četvrti Njujorka koju je Vatikanu 1970-ih poklonila porodica Hjua Granta, koji je bio gradonačelnik Njujorka krajem 19. veka.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.