U trendu

Papa: Molim se da sporazum iz Belfasta bude osnažen u korist naroda Irske

VATIKAN – Papa Franja rekao je danas da se moli da sporazum, koji je potpisan na Veliki petak pre 25 godine i kojim je u velikoj meri okončano nasilje u Severnoj Irskoj, može da bude konsolidovan u korist naroda cele Irske.

U svom podnevnom obraćanju na Vaskršnji ponedeljak desetinama hiljada ljudi na Trgu Svetog Petra u Rimu, poglavar Rimokatoličke crkve je govorio o sporazumu iz 1998. godine, čije je sprovođenje pod pritiskom nakon izlaska Velike Britanije iz EU, preneo je Rojters.

Sporazum je potpisan u Belfastu 10. aprila 1998. godine i smatran je jednim od najznačajnijih mirovnih dogovora kasnog 20. veka u nastojanju da se okončaju tri decenije sukoba između katolika i protestanata u kojima je poginulo više od 3.600 ljudi.
Obeležavanju 25-godišnjice od postizanja tog sporazuma prisustvovaće predsednik SAD Džozef Bajden, što svedoči o ključnoj ulozi Vašingtona u posredovanju za postizanje tog dogovora, ocenjuje britanska agencija.

Demokratska unionistička partija, najveća probritanska stranka u Severnoj Irskoj, reagujući na trgovinska pravila posle Bregzita koja tretiraju Severnu Irsku drugačije od ostalog dela Ujedinjenog Kraljevstva, bojkotuje podelu vlasti na osnovu tog sporazuma više od godinu dana.
Britanska obaveštajna agencija MI5 povećala je prošlog meseca procenu nivoa pretnje u Severnoj Irskoj od domaćeg terorizma do nivoa „ozbiljan“, što znači da se napad smatra vrlo verovatnim.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.