Papa održao misu pred 800.000 vernika

Poglavar Rimokatoličke crkve, papa Franja odao je sinoć priznanje porodici pred oko 800.000 vernika, prvoj misi na njegovoj turneji u Južnoj Americi.
“Porodica je najbliža bolnica i prva škola za decu”, rekao je papa na misi na otvorenom u Gvajakvilu, na jugozapadu Ekvadora.

Organizatori su očekivali više od milion vernika iz zemlje, Perua i Kolumbije, ali su temperatura od 32 stepena i visoki stepen vlažnosti obeshrabili mnogo vernike.

Papa se tokom mise štitio od sunca kapom, maramom i suncobranom.

Franja je po dolasku u Ekvador u nedelju uveče naglasio potrebu zaštite najsiromašnijih ljudi, kao i životne sredine od eksploatacija štetnih po planetu.

Papa je namerno izabrao da tokom turneje poseti Ekvador, Boliviju i Paragvaj, tri zemlje koje važe za najsiromašnije i najmarginalizovanije na kontinentu.

U program turneje svesno nije uvrstio svoju rodnu Argentinu, delom sigurno i zato da mu se ne bi prebacivalo mešanje u ovogodišnje predsedničke izbore u toj zemlji.

Papa će tokom turneje posetiti jedan zatvor u Boliviji i razgovaraće s nekoliko predsednika država, Evom Moralesom iz Bolivije, Horasijom Kartesom iz Paragvaja i Kristinom Kiršner iz Argentine.

(Beta)

Ostavite komentar