U trendu

Papa zabrinut zbog nedostatka zajedničkog odgovora na sirijsku krizu

Poglavar Rimokatoličke crkve Franja danas je izrazio „duboku uznemirenost“ zbog nesposobnosti medjunarodne zajednice da zajedničkim naporima odgovori na sirijsku i druge krize u svetu.

„Uprkos sredstvima na raspologanju medjunarodnoj zajednici, teško je složiti se da postoji zajednička akcija za mir u Siriji i drugim područjima u svetu“, rekao je papa pred oko 30.000 vernika okupljenih na nedeljnoj misi na trgu Svetog Petra.

Franja je pozvao „sve ljude dobre volje“ da mu se pridruže u molitvni za  mir dok je političke lidere pozvao da pomognu da pravda preovlada u svetu.

Papa je održao besedu dan pošto su SAD, Velika Britanija i Francuska sprovele vazdušne napade na vojna postrojenja u Siriji posle optužbe tih zemalja da je korišćeno hemijsko oružje za napad na Dumu, poslednje pobunjeničko uporište kod Damaska.

Patnja u Siriji je jedna od briga pape, koje je prošle nedelje rekao da „ništa ne može“ da opravda upotrebu hemijskog oružja, pozivajući sve strane na pregovore.

„Ne postoji loš ili dobar rat i ništa, baš ništa ne može da opravda upotrebu takvog sredstva za istrebljenje protiv bespomoćnih ljudi i naroda“, rekao je prošle nedelje Franja koji je tada zatražio od vernika da se se zajedno s njim mole kako bi politički i vojni zvaničnici izabrali ispravan put, put pregovora, koji jedino može da donese mir.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.