U trendu

Papini apeli za mir bez ođeka

RIM – Apeli Pape Franje o miru i razoružanju, koje ponavlja u svakom svom javnom nastupu, pa i u svojoj uskršnoj poruci “Urbi et Orbi”, najmanje su citirane u medijima, piše rimski “Manifesto”.

Američki predsednik Dzio Bajden je, istina, odmah na tviteru objavio da “podržava Papine poruke” ali, primećuje list, to se nije odnosilo na razoružanje, već na masovnu vakcinaciju.
Bajden nije usamljen, Papine poruke o miru i razoružanju su najmanje citirane reči u medijima.

“To ne čudi jer je industrija naoružanja jedna od najprofitabilnijih, a na vojsku ide najviše novca iz javne potrošnje u celome svetu. Italija nije iznimka, čak je i parlament zatražio od premijera Dragija da iskoristi veliki deo sredstava iz Plana oporavka za proširenje i moderniziaciju vojne industrije”, podvlači “Manifesto”.

List podseća da su vlasnici medija već najmanje stotinu godina povezani sa vojnom i ratnom industrijom “pa računaju da je bolje izostaviti papine reči o razoružanju i miru”, zaključuje list.

“Ni razne nacionalne crkve nisu izuzetak koje suviše olako i rado posežu za finansijama iz takozvanih ratnih banaka, to su one koje finansiraju i ostvaruju dobit od vojne i ratne industrije” podseća novina.

Ima i izuzetaka, kao na primer nadbiskup Đovani Ričuti, član episkopalne komisije za rad i socijalna pitanja.

“Ogorčen sam. Šef civilne zaštite Kurčio kaže: mi smo u ratu, trebaju nam ratna pravila. Komesar za vanredne okolnosti, general Filjiuolo kaže: Kad vakcinišemo masovno, močićemo zapucati iz svih oružja. Ne mogu prihvatiti ovaj ratni jezik kojem svedočimo, ovu kulturu i ove izbore koji su sve više nadahnuti ratom”, prenosi list reči nadbiskupa Ričutija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.