U trendu

Parlament RS danas o vetu na pet odluka Predsednistva BiH

BANJALUKA – Posebna sednica Narodne skupštine Republike Srpske, koju je zatražio srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik zbog odluka Predsedništva BiH usvojenih bez konsenzusa, biće održana danas u podne.

Dodik traži podršku za veto uložen u Sarajevu na pet odluka Predsedništva BiH u kojima je preglasan.

Tri se odnose na međunarodne sporazume BiH iz oblasti obrazovanja, dok su dva sporazuma CIK-a sa OEBS-om i Mađarskom.

Veoma štetnom po vitalne interese Srpske Dodik je proglasio odluku o odobravanju zaključivanja memoranduma o razumevanju između Centralne izborne komisije BiH i OEBS-a u BiH.

Dodik je naveo da je veoma štetna po vitalne interese Srpske i odluka o odobravanju zaključivanja memoranduma o razumevanju u vezi sa izbornom saradnjom između CIK-a BiH i Državne izborne kancelarije Mađarske.

On je kao veoma štetnu po vitalne interese Republike Srpske proglasio odluku o odobravanju zaključivanja sporazuma o učešću BiH u međunarodnom istraživanju o učenju i podučavanju, kao i odluku o odobravanju zaključivanja sporazuma o učešću BiH u međunarodnom istraživanju trendova u znanju matematike i prirodnih nauka.

Pokretanje vitalnog nacionalnog interesa, objašnjava struka, od ključnog je značaja za očuvanje Dejtona i Republike Srpske.

Poslanik SNSD-a Srđan Mazalica rekao je za RTRS da je preglasavanje srpskog člana Predsedništva pokazatelj da BiH teško može da ide napred. On je podsetio da to nije prvo preglasavanje, ali i da se nada da će u Parlamentu Srpske biti podržan veto Dodika.

Koalicioni partneri SNSD-a jasno su stavili do znanja da su protiv preglasavanja u Predsedništvu, a u skladu s tim će i glasati.

„Naš generalni stav je da sve što je vezano za preglasavanje ne prihvatamo. Dakle, bilo koja odluka da je u pitanju, jednostavno ne prihvatamo preglasavanje bilo kog naroda“, rekao je Dalibor Stević, šef Kluba poslanika Socijalističke partije, prenela je RTRS.

I Ujedinjena Srpska prati koalicione partnere. Šef Kluba poslanika ove stranke Kostadin Vasić navodi da će podržati Dodikov veto, odnosno glasati u skladu sa interesima koje on zastupa u BiH.

Potpredsednica PDP-a ?elena Trivić rekla je da će Klub poslanika ove stranke sutra usaglasiti stavove o posebnoj sednici.

“ Mislim da ćemo učestvovati, ali ne mogu sada ništa da govorim“, rekla je Trivićeva.

Profesor ustavnog prava Vitomir Popović pojasnio je da se na svako preglasavanje po Dejtonskom sporazumu i Ustavu može uložiti veto.

On je istakao da svaki put kada dva člana Predsedništva budu preglasala Srbe i Republiku Srpsku, Dodik treba da zaštiti vitalni interes Srpske i zatraži posebnu sednicu Parlamenta.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.