U trendu

Pavićević: Skoro nije bilo ovako neizvesno u Crnoj Gori

BEOGRAD – Šta će biti ishod skupštinske rasprave o poverenju vlade Crne Gore – to niko danas ne može tačno da kaže, ocenio je savetnik potpredsednika crnogorske Vlade Vladimir Pavićević dodajući da ne pamti da je u poslednjih pet godina bilo ovako neizvesnog momenta.

„Bilo je situacija u kojima smo se pitali šta će i kako biti, ali se ipak moglo prognozirati sa ogromnom verovatnoćom… Danas i ko kaže da će vlada pasti, i da neće, može da računa da ima argumente za to. Kako stvari stoje, meni izgleda da vlada neće danas pasti“, rekao je Pavićević za Tanjug.

Njegovo uverenje je da će se, ipak, otvoriti prostor za druge opcije kako bi se prevazišla kriza, lično, kaže, „navija“ za snaženje vlade Dritana Abazovića i Vladimira Jokovića, a pod tim podrazumeva uključivanje u vladu i onih političkih autoriteta koji predstavljaju pobedničke saveze sa izbora 2020. godine, kako bi se dodatno verifikovala i ojačala avgustovska pobeda nad DPS-om.

„Ta osnažena vlada bi, u narednih pola godine, mogla da dovrši reformske zahvate i mogao bi da se pravi dogovor da se u aprilu sledeće godine održe izbori. Ja imam i predlog, da 17. aprila imamo i vanredne izbore za parlament i redovne za predsednika jer Đukanoviću ističe mandat u aprilu“, rekao je Pavićević.

Demokratski front je predložio da se o nepoverenju vladi Abazovića glasa 2. septembra, prema pisanju medija, DF je zainteresovan za rekonstrukciju vlade i pokušava da u to ubedi Demokrate, a Pavićević samtra da je mudar takav stav DF-a – da bi valjalo da se pokrenu razgovori kako osnažiti vladu.

„Tu je ključno da DPS-ova inicijativa danas ne prođe. To bi bio novi veliki poraz za DPS koji bi dodatno obezbedio vetar u jedra Abazoviću, Jokoviću, i Bečiću i Mandiću, oko toga da se napravi dogovor da vlada bude osnažena, što bi bilo najbolje za Crnu Goru“, rekao je Pavićević.

Jedna od opcija za izlazak iz krize je i dogovor da se ide na vanredne parlamentarne izbore, a Pavićević je uveren da bi na tim izborima najgore prošao upravo DPS, koji bi, prema njegovim prognozama, osvojio manje mandata nego na izborima 30. avgusta 2020.

„Ti izbori bi najmanje odgovarali DPS-u, a mislim i da ljudi koji su inicirali rušenje vlade sada razmišljaju da su dobro postupili… U DPS-u već neko vreme se ponašaju neracionalno i rade stvari suprotno njihovom interesima“, smatra Pavićević.

Podseća i da je jedna tema oko koje je napravljen dogovor kada je formirana ova vlada, bila potpisivanje Temeljnog ugovora sa SPC, što su svi znali i oko toga nema dileme, ali je, kaže, procena u DPS-u da je to još jedan u nizu doktrinarnih poraza, i da moraju nekako da reaguju, iako je ovaj način najpogrešniji, iz ugla njihovog interesa.

Kada je reč o dolazećoj krizi, Pavićević kaže da je aktuelna vlada pokazala da se dobro snalazi, jer Elektroprivredna Crne Gore dobro stoji, vrše se pripreme kako ne bi bilo problema sa strujom, dok zemlji i nije potrebna velika količina gasa.

„Po pitanju krize hrane, tu su rezultati posete Srbiji, a Vladimir Joković je dogovorio sa srpskim ministrom poljoprivrede da, budući da u Srbiji ima hrane za ‘tri Srbije’, ni Crnoj Gori neće faliti hrane za šest meseci, u slučaju velike krize“, rekao je Pavićević i podsetio da je Joković tada, uz zahvalnost, poručio da će se „bratskoj Srbiji“ Crna Gora odužiti, ukoliko joj nešto bude potrebno, kako bi se negovala solidarnost, i vratili se normalnosti odnosa.

Na pitanje da li građanska opcija koju vodi Abazović može da popravi odnose sa Srbijom, a kako to nije mogla prethodna vlada koju je vodio Zdravko Krivokapić, odgovara da se Krivokapić pokazao kao format političara koji nije bio dorastao istorijskom momentu prve demokratske smene vlasti u istoriji Crne Gore.

„On se tu nekako snalazio, savetovali su ga razni ljudi… on nije bio format državnika neophodan Crnoj Gori, ali uspeli smo da dođemo do toga da na mestu premijera imamo političara koji jeste mlad, ali je u politici od srednjoškolskih dana i pokazivao je ogroman talenat za politiku“, kaže Pavićević.

Dodaje i da se Abazović za ovih 100 dana vlade, pokazao kao državnik, da ga u analizama nazivaju „Mocartom crnogorske politike“, s obzirom na to koliko je efikasan, jer razume istorijske veze i odnose, i, iako je etnički Albanac i neguje dobre odnose sa Albanijom, razume da su Crna Gora i Srbija istorijski, kulturno, bratski, familijarno, toliko povezane, da je neprirodno da se tu razvija neprijateljstvo.

„Ova vlada je ogromna šansa, i nadam se da će uspeti da opstane i da će imati šest meseci da zavrsi šta je započela, a onda da građani daju ocenu na vanrednim izborima, i da uđemo u stabilniji period i dobijemo vladu sa punim mandatom“, rekao je Pavićević.

Ta vlada, dodaje, moći će da „zakuca“ EU put, da Crna Gora u razumnom roku dobije priliku da uđe u Uniju, a to bi bilo dobro i za region, koji bi mogao da vidi da politika proširenja nije zamrla.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.