U trendu

Peking Pjongjangu: Ne kršite rezolucije SB UN

Kina je pozvala Severnu Koreju da ne krši rezolucije Saveta bezbednosti UN svojim nukearnim i raketnim programima, dva dana nakon što je Pjongjang saopštio da je testirao balističku raketu srednjeg dometa.

„Pozivamo Severnu Koreju da ne čini niÅ¡ta čime bi ponovo prekrÅ¡ila rezolucije Saveta bezbednosti UN“, saopÅ¡tio je kineski ministar spoljnih poslova Vang Ji, objavljeno je danas na sajtu Ministarstva, prenosi Rojters.

Vang, istovremeno, izraÅŸava nadu da će sve strane ostati uzdrÅŸane i da neće dozvoliti da na njih utiče bilo kakav pojedinačni incident, te da će istrajati u sprovođenju rezolucija Saveta bezbednosti o Severnoj Koreji i u reÅ¡avanju tog pitanja „mirnim putem, dijalogom i konsultacijama“.

Kineski ministar je, takođe, naveo da Kina vidi „novu promenu“ u stavu JuÅŸne Koreje, s obzirom na spremnost Seula da „aktivno traÅŸi odgovarajuće kanale za reÅ¡avanje pitanja raketnih sistema THAAD“.

On je izrazio i nadu da će JuÅŸna Koreja brzo otkloniti prepreku za razvoj bilateralnih odnosa.

SAD pokušavaju da ubede Kinu, jedinog značajnog saveznika Severne Koreje, da učini više kako bi obuzdala Pjongjang, koji je izveo desetine raketnih proba i testirao dve nuklearne bombe od početka prošle godine, kršeći rezolucije Saveta bezbednosti UN.

Severna Koreja ne krije planove da razvije nuklearnu raketu s bojevom glavom koja moÅŸe da pogodi SAD i ignoriÅ¡e pozive da obustavi svoje oruÅŸane programe, čak i pozive Kine, tvrdeći da su joj takvi programi neophodni kako bi se suprostavila američkoj agresiji.

Å to se tiče odnosa između Pekinga i Seula, oni su zategnuti otkako je u JuÅŸnoj Koreji raspoređen američki sistem THAAD, ali su poprimili pomirljiviji ton nakon Å¡to je ranije ovog meseca za predsednika JuÅŸne Koreje izabran Mun DÅŸae-in.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.