U trendu

Peking Pjongjangu: Ne kršite rezolucije SB UN

Kina je pozvala Severnu Koreju da ne krši rezolucije Saveta bezbednosti UN svojim nukearnim i raketnim programima, dva dana nakon što je Pjongjang saopštio da je testirao balističku raketu srednjeg dometa.

„Pozivamo Severnu Koreju da ne čini ništa čime bi ponovo prekršila rezolucije Saveta bezbednosti UN“, saopštio je kineski ministar spoljnih poslova Vang Ji, objavljeno je danas na sajtu Ministarstva, prenosi Rojters.

Vang, istovremeno, izražava nadu da će sve strane ostati uzdržane i da neće dozvoliti da na njih utiče bilo kakav pojedinačni incident, te da će istrajati u sprovođenju rezolucija Saveta bezbednosti o Severnoj Koreji i u rešavanju tog pitanja „mirnim putem, dijalogom i konsultacijama“.

Kineski ministar je, takođe, naveo da Kina vidi „novu promenu“ u stavu Južne Koreje, s obzirom na spremnost Seula da „aktivno traži odgovarajuće kanale za rešavanje pitanja raketnih sistema THAAD“.

On je izrazio i nadu da će Južna Koreja brzo otkloniti prepreku za razvoj bilateralnih odnosa.

SAD pokušavaju da ubede Kinu, jedinog značajnog saveznika Severne Koreje, da učini više kako bi obuzdala Pjongjang, koji je izveo desetine raketnih proba i testirao dve nuklearne bombe od početka prošle godine, kršeći rezolucije Saveta bezbednosti UN.

Severna Koreja ne krije planove da razvije nuklearnu raketu s bojevom glavom koja može da pogodi SAD i ignoriše pozive da obustavi svoje oružane programe, čak i pozive Kine, tvrdeći da su joj takvi programi neophodni kako bi se suprostavila američkoj agresiji.

Što se tiče odnosa između Pekinga i Seula, oni su zategnuti otkako je u Južnoj Koreji raspoređen američki sistem THAAD, ali su poprimili pomirljiviji ton nakon što je ranije ovog meseca za predsednika Južne Koreje izabran Mun Džae-in.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike