U trendu

Pet političara kojima geografija nije jača strana

Američki predsednik SAD Donald Tramp, koga mnogi smatraju i velikim biznismenom, pregovaračem i državnikom, mogao bi da se smatra i istraživačem, jer je svetu predstavio novu državu – Nambiju.

Tramp je možda mislio na jugozapadnu afričku državu Namibiju, ali je definitivno rekao Nambija i to dva puta – drugi put je čak napisao na Tviteru, prenosi britanski BBC.

Ipak, on nije prvi političar, čak ni prvi američki predsednik koji se javno zbunio u vezi geografije.

Britanski ministar spoljnih poslova Boris Džonson je čak možda napravio i veću grešku, govoreći o Africi kao državi. On je prošle godine, u govoru održanom na konferenciji konzervativaca naveo da je „očekivani životni vek u Afirici porastao zapanjujuće, pošto je ta zemlja postala deo globalnog ekonomskog sistema“.

BBC podseća da je Afrika kontinent sačinjen od 55 država.

Bivši američki predsednik Dordž Buš pomešao je Austriju i Australiju 2007. godine. Za vreme govora na biznis forumu u Australiji, Buš je sa tadašnjim australijskim premijerom Džonom Hauardom govorio o „austrijskim trupama u Iraku“. Austrija nije imala vojsku na Bliskom istoku, a Hauard je posetio australijske snage u Iraku.

Bivši italijanski premijer Silvio Berluskoni je 2004. je napravio sličnu grešku mešanjući Sloveniju i Slovačku. Tokom zajedničke konferencije sa tadašnjim slovenačkim premijerom Anton Ropom, Berluskoni je rekao da je veoma srećan „što je tu sa premijerom Slovačke“. Nakon toga, slovenačka delegacija je zamolila novinare da u svojim izveštajima ne pominju tu zbrku.

Ove dve zemlje mešao je i Buš, a koliko zbrke stvaraju Slovenija i Slovačka govori i činjenica da su nekada diplomate imale običaj da se sastaju na mesečnom nivou samo da bi razmenili mejlove koji su otišli na pogrešnu adresu.

I na kraju, poljski ministar spoljnih poslova Vitold Vaščikovski, koji je takođe „izmislio državu“. On je ranije ove godine nakon sastanka Saveta bezbednosti UN rekao da se sastao sa zvaničnicima skoro 20 zemalja, uključujući neke zemlje sa Kariba „po prvi put u istoriji naše diplomatije kao što su Belize i San Eskobar“.

Poljsko Ministarstvo spoljnih poslova tvrdilo je da je Vaščikovski pomešao naziv i da je mislio na države Sent Kits i Nevis, koja se na španskom zove „San Kristobal i Nevis“.

Iako je objašnjeno, internet je odlučio da nagradi San Eskobar malo dužim publicitetom, a pojavio se čak i Tviter profil te izmišljene države, kao i turistička kampanja.

BBC navodi da geografija svetskim liderima izgleda nije jača strana i dodaje da državama Nambiji, San Eskobar i Africi želi sreću u diplomatiji.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar