U trendu

Petrič: Francusko-nemački predlog o normalizaciji dobro izbalansiran

BEČ – Nekadašnji izaslanik Evropske unije (EU) za KiM i bivši ambasador Volfgang Petrič smatra da je evropski put Beograda uslovljen normalizacijom odnosa sa Prištinom i da je francusko-nemački predlog veoma izbalansiran, a da sada obe strane moraju da donesu političku odluku o njegovom prihvatanju.

Po njemu, Zapadni Balkan je, nakon napada Rusije na Ukrajinu ponovo ušao u geopolitičku igru koja se vodi između Moskve i Pekinga s jedne strane i SAD i EU sa druge strane, a Priština i Beograd treba, kako je rekao, da se pomere i kažu da su „u zapadnom taboru“ i da žele članostvo EU, za šta je potrebno da ispune preduslove.

“Nema entuzijazma ni u Prištini, ni u Beogradu, a u Beogradu možda i manje jer je to, po mom mišljenju, važan iskorak, veoma dobar i uravnotežen“, rekao je Petrič, prenosi Gazeta ekspres.

On je podsetio da pregovori Beograda i Prištine „nisu sada počeli“ i da kada je reč o Zajednici srpskih opština, takozvano Kosovo, ima pred sobom ispunjenje te obaveze preuzete pre 10 godina.

„Svi su, naravno, za to da postoji udruženje koje nema ni izvršnu, ni zakonodavnu vlast, koja nije vrsta Republike Srpske. Mi to ne želimo. Imamo veoma loše iskustvo. Bio sam visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini i znam kako je teško nositi se sa Republikom Srpskom“, rekao je Petrič.

Po njegovim rečima, ZSO treba da postoji i pristup ovom udruženju treba da bude praktičan, po principu „šta se može učiniti u svakodnevnom životu za tamošnje građane“.

On je opisao francusko-nemački predlog za normalizaciju odnosa kao međukorak prema međusobnom priznanju.

Petrič je istakao i da pravoslavna crkva i manastiri igraju važnu ulogu u životu svih Srba i naglasio da Prištinu treba savetovati da ozbiljno shvati ovo pitanje.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.