U trendu

Plenković: Proširenje EU ponovo stavljeno na dnevni red

BRISEL – Premijer Hrvatske Andrej Plenković izjavio je uoči neformalne večere za lidere Zapadnog Balkana, koju organizuje predsednik Saveta EU Šarl Mišel, da je pitanje proširenja i podrške EU zemljama u regionu ponovo stavljeno na dnevni red.

Upitan da li će na sastanku biti razmatrane teme, kao što su situacija u Crnoj Gori, Kosovu i BiH, Plenković je rekao da će to biti prijateljska večera i da je navažnije da se dođe do dogovora u vezi sa početkom pregovora za Severnu Makedoniju i Albaniju, ali i da su i sve druge teme dobrodošle.

Plenković je zahvalio Mišelu na tom skupu na kome će biti predstavnici zemalja Jugoistočne Evrope i visoki predstavnici EU.

Podsetio je da Hrvatska u prvoj polovini godine predsedava EU i naveo da cilj večerašnjeg sastanka u Briselu zajednička priprema za samit u Zagrebu, koji će biti održan 6. i 7. maja.

Plenković je izrazio zadovoljstvo što je prihvaćena inicijativa Hrvatske da se posle 20 godina, kada je održan prvi sastanak u toj zemlji, ponovo organizuje samit.

Prema njegovim rečima, atmosfera je sada drugačija u odnosu na oktobar prošle godine i kreće se ka donošenju pozitivnih odluka o početku pregovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom, što bi trebalo da bude učinjeno pre maja.

Tako će atmosfera biti pozitivnija i zemlje će dobiti od Evropske komisije paket za investicije i njihovo bolje pozicioniranje, što će doprineti privrednom razvoju zemalja u reigonu.

„Želim da se u Zagrebu postigne načelan dogovor da se bar na dve godine održavaju ovakvi sastanci“, kazao je Plenković ističući da je potreban angažman svih šefova država i vlada za podršku evropskm putu zemljama Jugoistočne Evrope.

Dodao je da je ta inicijativa Hrvatske dobila odobravanje od svih evropskih institucija.

Plenković očekuje da će se tokom večere voditi neformalan razgovor i dodaje da neće biti nikakvih bilateralnih susreta.

„Svi su ovde u užem krugu, tako da će nas 10 imati vremena za razgovore“.

Na pitanje da li će večeras tom prilikom imati prvi sastanak sa predsedavajućim Predsedništva BiH Željkom Komšićem, Plenković je rekao da će to biti njihov prvi formalni susret od kako je Komšić izabran na tu funkciju pretprošle godine.

Napomenuo je da do sada nisu imali prilike da razgovaraju, ali da večeras svakako neće biti nikakvog bilateralnog sastanka.

Komšić je na toj funkciji još svega nekoliko nedelja, dodao je Plenković.

(Tanjug)