U trendu

Počeo sastanak pape i Trampa u Vatikanu

U Apostolskoj palati u Vatikanu danas je počeo sastanak američkog predsednika Donalda Tramp i pape Franje.

Tramp i papa su se pri susretu rukovali, a agencija AP navodi da se moglo čuti da je američki predsednik rekao da je „velika čast“ biti u Vatikanu.

Potom su pozirali fotografima. Sastanak Trampa i pape se održava iza zatvorenih vrata.

Tramp je stigao u pratnji supruge Melanije koja je ovom prilikom, za razliku od posete Saudijskoj Arabiji, nosila maramu na glavi, što je u skladu sa protokolom Vatikana.

Američki predsednik doputovao je avionom u Italiju avionskim posle posete Izraelu.

Agencija Rojters navodi da Tramp s papom ne deli iste stavove po pitanju migracija, klimatskih promena i islama.

Britanska agencija podseća da je Tramp pre četiri godine kritikovao papu, nekoliko dana nakon što je izabran za poglavara Rimokatoličke crkve, jer se vratio u crkvenu rezidenciju, gde je odseo u Rimu, kako bi lično platio račun.

„Ne sviđa mi se da vidim kako papa čeka na recepciji hotela kako bi platio svoj račun. To nije nešto što nalikuje papi“, naveo je Tramp na svom Tviter nalogu 19. marta 2013. godine.

Profesor teologije i verskih studija na Univerzitetu Viljanova u SAD Masimo Fađioli vidi prvi sastanak Trampa sa papom kao „trenutak istine“.

„Razlike su stvarne i nisu ih izmislili mediji, kao što pojedine Trampove pristalice tvrde“, smatra on.

Prošle godine, odgovarajcuhi na pitanje o stavovima tadašnjeg predsedničkog kandidata o imigraciji i nameri da izgradi zid duž granice SAD sa Meksikom, papa Franja je rekao da čovek koji razmišlja o gradnji zidova, a ne mostova „nije hrišćanin“.

Tramp, koji je odrastao u prezbiterijanskoj porodici, ali ne odlazi redovno u crkvu, ocenio je da je sramno da papa dovodi u pitanje njegovu veru.

Nakon što je izabran za američkog predsednika, Tramp je prekinuo sa opaskama, dok ljudi bliski papa Franji kažu da on nije zlopamtilo i da želi da okrene novu stranu, ističe britanska agencija.

Ranije ovog meseca papa Franja je rekao novinarima da će biti iskren sa Trampom uprkos njihovim međusobnim razlikama.

Papa Franja je rekao da neće pokušati da ubedi Trampa da ublaži svoju politiku prema imigrantima i pitanju životne okoline kada se budu sreli, već da želi da sa njim nađe zajednički stav u pravcu saradnje ka postizanju mira.

„Nikada ne donosim sud o nekome dok ga ne saslušam“, rekao je papa, prenosi AP.

On je novinarima na povratku iz Portugalije rekao da će sa poštovanjem saslušati Trampa i ono što on ima da kaže, i da će mu iskreno reći šta ima.

Tramp će provesti manje od 24 sata u Italiji, pre nego što odleti za Brisel gde će razgovarati sa liderima Evropske unije i NATO.

On će se vratiti u četvrtak u Italiju kako bi prisustvovao samitu Grupe Sedam industrijski razvijenih zemalja.

Tramp se nalazi na prvoj inostranoj turneji od kada je preuzeo dužnost predsednika, a prethodno je posetio Saudijsku Arabiju i Izrael.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar