Pogđena bolnica Lekara bez granica u Kunduzu, troje mrtvih

Tri člana osoblja Lekara bez granica su poginula, a 30 se vodi kao nestalo kada su noćas bombe pale na njihovu bolnicu u avganistanskom gradu Kunduzu, najverovatnije u akciji koju su izveli američki avioni, javio je AFP.

U trenutku bombardovanja u bolnici se nalazilo 105 pacijenata i 80 članova osoblja, Avganistanaca i stranaca, naveli su Lekari bez granica. 

Kunduz je strateški grad, a u ponedeljak su ga zauzeli talibani koje su u kontraofanzivi proterale avganistanske snage posle tri dana borbi i akcija podržanih NATO vazdušnim udarima.

Prema navodima NATO-a američki avioni izveli su noćas napade “protiv osoba koje prete snagama koalicije” i “moguće je da su izazvali kolateralnu štetu u lekarskom centru koji se nalazio u blizini”. NATO je naveo da se ispituje šta se desilo u napadima.

Direktor operacija Lekara bez granica Bart Jansens rekao je da je ta nevladina organizacija zbrinula 394 povređenih od ponedeljka i da su duboko šokirani noćašnjim napadom.

Lekari bez granica su naveli da je njihov centar pogođen nekoliko puta i da je teško oštećen.

Bolnica Lekara bez granica pruža važnu pomoć civilnom stanovništvu od ponedeljka od kada su talibani zauzeli Kunduz i zatim u kontraofanzivi na avganistanske bezbednosne snage. To je jedina bolnica u toj oblasti na severu Avganistana u kojoj mogu da se leče teško ranjeni.

(Beta)

Ostavite komentar