U trendu

Pokušaj podmetanja požara u izbornom štabu Marin Le Pen

U zgradi gde se nalazi izborni štab kandidatkinje krajnje desnice za francuske predsedničke izbore Marin Le Pen u centru Pariza noćas je bio pokušaj podmetanja požara, ali su vatrogasci brzo rešili tu situaciju, javilo je više izvora.

Požar je izbio u prizemlju zgrade i oštetio jedna vrata i otirač, ali je „brzo savladan“, rekao je portparol vatrogasaca.

Na spratu iste zgade je izborni štab Marin Le Pen koja trenutno vodi prema anketama za prvi krug predsedničkih izbora 23. aprila.

Jedan policijski izvor je rekao da je požar verovatno podmetnut, i dodao da je blizu mesta požara nadjen znak sa inicijalima Nacionalnog fronta, partije Marin Le Pen i inicijalima neke druge organizacije.

„Verujem da se tu verovatno radi o grupici ekstremne levice. Te grupe deluju nekažnjeno već mesecima. Oni su uništavali radnje i palili vozila za vreme demonstracija i napadali policiju“, rekla je danas predsednica Nacionalnog fronta Marin Le Pen.

Francuski ministar unutrašnjih poslova Matijas Fekl osudio je za radio RTL „neprihvatljiva dela“ i rekao da se demokratska rasprava vodi na glasačkim mestima, i tu svako treba da izabere koga podržava.

Grupa koja tvrdi da se zovu „Borci protiv ksenofobije“ kontaktirala je agenciju Frans pres da preuzme odgovornost za tu akciju koju su, kako su naveli sproveli pomoću zapaljivih bombi.

Osoba koja se javila je takodje rekla da su sproveli sličnu akciju u sedištu dnevnika krajnje desnice Prezan (Present), i da će se takve akcije nastaviti do izbora. Medjutim u tom listu su rekli da je policija došla da proveri prostorije ali da nije bilo pokušaja podmetanja požara.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.