U trendu

Politički procesi u CG znače sazrevanje demokratije i približavanje cilju – EU

RIM/PODGORICA – Predsednik crnogorske vlade u tehničkom mandatu Dritan Abazović boravi u Rimu na sastanku ministara spoljnih poslova zemalja Zapadnog Balkana, odakle je poručio da politički procesi u Crnoj Gori znače sazrevanje demokratije i približavanje prioritetnom cilju – članstvu u EU.

Abazović, koji obavljao i posao šefa diplomatije, u Italiji boravi na poziv potpredsednika vlade i ministra spoljnih poslova i međunarodne saradnje Italije Antonija Tajanija, koji je domaćin ovog sastanka.

Na sastanku učestvuju i evropski komesar Oliver Varhelji i ministar vanjskih poslova Švedske Tobias Bilstrom.
Abazović je na sesijama u okviru sastanka – „Evropski integracioni proces Zapadnog Balkana: put napred“ i „EU – Zapadni Balkan: zajedničko osnaživanje saradnje“, istakao potrebu za snažnijim delovanjem u adresiranju reformi u oblasti vladavine prava, fundamentalnih prava i dobrog upravljanja kao neophodnosti u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije.

„Ohrabruje činjenica da se proces priključenja EU oslanja na zasluge i objektivni napredak svake od država kandidata“, naglasio je Abazović, saopšteno je iz Vlade Crne Gore.

Osvrnuo se na tekuća geopolitička dešavanja koja oblikuju međunarodnu scenu i podsetio da je agresija Ruske Federacije na Ukrajinu dovela do apliciranja Ukrajine, Moldavije i Gruzije za članstvo u EU. „Ovo je bio i podsetnik EU na politiku proširenja i neokončani posao sa zemljama Zapadnog Balkana“, naveo je Abazović.

Kako je rekao, „zamor od proširenja“ više nije aktuelan jer je postalo jasno da je politika proširenja geostrateška investicija u stabilnu i snažnu Evropu, bazirana na demokratskim vrednostima.
Tokom druge sesije, na temu odnosa EU i Zapadnog Balkana, odnosno kreiranja modela za zajedničko osnaživanje saradnje, Abazović je podsetio na značaj Samita Berlinskog procesa, održanog u Berlinu tokom prošle godine, koji je rezultirao trima regionalnim sporazumima o mobilnosti. Kako je rekao „to je bio poseban signal obnovljene posvećenosti Zapadnog Balkana evropskoj integraciji, a uspostavljanje Zajedničkog regionalnog tržišta kroz ove sporazume je osnov za buduću integraciju regiona u Jedinstveno tržište EU“. Naglasio je da se ratifikacija ovih sporazuma očekuje na sednici Skupštine koja će početi sutra, 4. aprila.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.