U trendu

Poljska: Hitno potrebna pomoc milionima Ukrajinaca

VARŠAVA – Poljska vlada saopštila je, uoči današnje Međunarodne donatorske konferencije u Varšavi, da su potrebe Ukrajine ogromne i da je pomoć hitno potrebna milionima Ukrajinaca, prenosi AP.
Uprkos već doniranim sredstvima, potrebe Ukrajine su ogromne, pre svega zbog velikih razmera ratnih razaranja, saopštila je poljska vlada koja je domaćin virtuelne konferencije.

Švedska, koja je uz Poljsku domaćin ovog skupa, saopštila je da konferencija ima za cilj da mobiliše kontinuiranu finansijsku podršku i odgovori na humanitarne potrebe ukrajinskog naroda.
Skup se održava na Nacionalnom stadionu u Varšavi a domaćini su poljski premijer Mateuš Moravijecki i švedska premijerka Magdalena Anderson, u partnerstvu sa predsednikom Evropskog saveta Šarla Mišela i predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen.

Pored dolaska nekoliko lidera država, očekuje se virtuelno obraćanje predsednika Ukrajine Volodimira Zelenskog, ali i dolazak ukrajinske delegacije.

Prošlog meseca je Međunarodnom donatorskom konferencijom u Varšavi okončana globalna kampanja „Ustani za Ukrajinu“, u kojoj je prikupljena 9,1 milijarda evra za pomoć ukrajinskom narodu, dok je Evropska banka za obnovu i razvoj najavila da će izdvojiti dodatnih milijardu evra za raseljene.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar