najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Poljska preti EU sudom zbog Severnog toka 2

Zamenik šefa poljske diplomatije ministar za evropske poslove Konrad Šimanski u tekstu za najnovije izdanje “Fajnenšel tajmsa” ocenio je projekat gasovoda “Severni tok 2” iskušenjem za jedinstvo Evropske unije.

U avgustu ove godine partneri u ovom projektu povukli su obaveštenje o zajedničkom ulaganju, koje je bilo poslato Poljskoj.

Prema rečima Šimanskog, ovaj potez je pokazao da kompanije nisu uspele da otklone strahovanja poljske strane u vezi s novim gasovodom, prenosi Sputnjik.

Usled toga, smatra on, izveštaji protiv “Severnog toka 2” postali su ubedljiviji.

“Projekat koji je ranije izgledao samo kao protivrečan sada podseća na trojanskog konja, sposobnog da destabilizuje ekonomiju i da zatruje političke odnose unutar EU”, napisao je Šimanski.

Diplomata je pozvao Evropsku uniju da “zauzme čvrst stav” u vezi s ovim projektom.

Evropska komisija, prema njegovim rečima, dužna je da garantuje “najosetljivijim zemljama EU zaštitu od spoljnog monopola”.

Zato, smatra on, treba ili zamrznuti projekat u potpunosti, ili ograničiti njegov uticaj na evropskom tržištu.

Šimanski je, takođe, zapretio sudom zemljama koje podrže Severni tok 2″.

“Podrška bilo koje zemlje – članice EU projektu ili pak odsustvo reagovanja Evropske komisije, koje bi dovelo do privilegovanog položaja ’Severnog toka 2‘, na primer, oslobađanje od tržišnih pravila Trećeg energetskog paketa, mogli bi da povuku za sobom pravna potraživanja Poljske i drugih zemalja, čak i pred sudom“, navedeno je u tekstu, prenosi Sputnjik.

””Gasprom”” je upozorio Evropsku uniju na mogućnost blokiranja ””Severnog toka 2”” iz političkih motiva.

Potpredsednik kompanije Aleksandar Medvedev je u intervjuu nemačkom listu ””Virtašafts vohe”” izjavio da bi odustajanje od projekta bilo jednako ””propasti Evrope””.

””To bi značilo da diktat politike ignoriše ekonomske potrebe””, rekao je on.

(Tanjug)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike