U trendu

Poljska: Zabrana na nedeljnik koji je uvredio Jevreje

VARŠAVA – Poljski parlament će ukinuti izdavanje nacionalističkog nedeljnika koji je nedavno objavio antisemitski naslov.

Andrej Grzegrolka, šef kancelarije za medije poljskog parlamenta, izjavio je danas da će lista publikacija dostavljenih zakonodavnom telu biti preispitana kako bi se sprečilo ponavljanje ovakvih situacija, prenosi AP.

Naslovna strana nedeljnika „Samo Poljska“ (Tylko Polska), desničarskog lista koji izlazi u Poljskoj, izazvala je ogorčenje javnosti pošto je tema ovonedeljnog broja kako prepoznati Jevreje i pobediti ih. Ovaj izraz antisemitizma uočio je opozicioni poslanik Mihal Kaminski , koji je sporan naslov pročitao pred poslanicima, jer se te novine mogu kupiti na kiosku koji se nalazi u sklopu parlamenta u Varšavi.

Opozicija je zatražila objašnjenje od predsednika parlamenta Mareka Kučinskog, inače pripadnika vladajućeg desničarskog pokreta „Zakon i pravda“.

U članku koji je objavio časopis „Samo Poljska“ opisano je kako prepoznati Jevreje na osnovu njihovih prezimena, osobina ličnosti ili crta lica, a za jevrejske žene, navodi se da su prepiznatljive po tome što nemaju osećanja, skromnost i sramežljivost koja je svojstvena ženama u Poljskoj“, navodi Rojters.

„Kako ih pobediti? Ovako se više ne može“, poručuje se sa naslovne strane spornog desničarskog časopisa.

Agneška Markiević, direktorka Američkog jevrejskog komiteta za Centralnu Evropu kaže da je zabrinjavajuć nedostatak jasne osude incidenta od strane ključnih poljskih političara, poput predsednik Sejma.

Poljska vlada je nedavno reagovala na kritike u vezi sa antisemitizmom, pa je poljski premijer Mateuš Moravjecki otkazao put u Jerusalim prošlog meseca nakon što je izraelski ministar spoljnih poslova rekao da mnogi Poljaci „dobiju antisemitizam već sa majčinim mlekom“ i podsetio da su neki od njih sarađivali sa nacisitima u holokaustu, navodi Rojters

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.