U trendu

Poljskom piscu preti zatvor jer je predsednika nazvao 'moronom'

Jednom piscu, popularnom u Poljskoj, preti kazna do tri godine zatvora jer je na društvenim mrežama predsednika Republike nazvao „moronom“.

Jakub Žulčik (37) je kritikovao reagovanje poljskog predsednika Andžeja Dude – bliskog saveznika bivšeg predsednika SAD Donalda Trampa, na pobedu sadašnjeg šefa američke države, Džozefa Bajdena na prošlogodišnjim predsedničkim izborima.

Žulčik je u ponedeljak na Fejsbuku napisao da je okružni tužilac u Varšavi podigao optužnicu protiv njega na osnovu člana u krivičnom zakonu o vređanju šefa države i da veruje da je on, „posle dugo vremena, prvi pisac kome se sudi u ovoj zemlji (Poljskoj) zbog nečega što je napisao“.

Žulčik je najpoznatiji po romanu koji je pretvoren u kriminalističku seriju HBO „Blinded by the Lights“.

Optužnica je podignuta po prijavi privatnog lica, a Dudin predstavnik, Blažej Spihalski, rekao je danas da ni predsednik ni njegov kabinet nisu stranke u tom postupku i da nisu zahtevali optužnicu protiv pisca.

I ranije je bilo postupaka protiv gradjana zbog vređanja prethodnih poljskih predsednika jer to omogućava široka definicija uvrede u zakonu. Novčane kazne ili društveno koristan rad, a ne zatvor, obično su kazne za to.

Optužnica protiv pisca došla je u vreme koje mnogi vide kao doba erozije demokratskih standarda u Poljskoj otkako je desničarska populistička stranka „Zakon i pravda“ osvojila vlast 2015. Kritičari optužuju vlasti da agresivno koristi tužilaštvo u korist svoje vlasti.

Sporni piščev komentar odnosi se na čestitku Dude na Tviteru posle izborne pobede Bajdena 7. novembra.

Dok su mnogi drugi evropski lideri Bajdenu već tada čestitali pobedu, Duda mu je čestitao samo „uspešnu predsedničku kampanju“ i poručio da čeka zvaničnu potvrdu rezultata izbora: „Dok čekamo nominaciju na Izbornom kolegijumu, Poljska je odlučna da održi na visokom nivou visokokvalitetno strateško partnerstvo PL-SAD da bi savezništvo bilo još jače“.

U Poljskoj su tada Dudu kritikovali jer je porukom aludirao da Bajdenova pobeda nije konačna i da bi Izborni kolegijum i Kongres SAD mogli da promene rezultat.

Istog dana, pisac Žulčik je na Fejsbuku napisao da on koji je magistrirao Američke studije, nikada nije čuo za „nominaciju Izbornog kolegijuma“ i da je Bajden, kandidat Demokrata, očigledno pobedio na izborima.

„Džo Bajden je 46. predsednik Sjedinjenih Država. Andžej Duda je moron“, napisao je tada pisac koji je zbog toga sada optužen.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.