U trendu

Pompeo prvi šef diplomatije SAD koji je posetio Golan

Državni sekretar SAD Majk Pompeo je danas posetio Golansku visoravan kao prvi šef američke diplomatije koji je to učinio, a prethodno je, takodje kao prvi, posetio jedno jevrejsko naselje na okupiranoj Zapadnoj obali.

„Ne možete stojati ovde, gledati u ono što se nalazi preko granice, i poricati ključnu stvar koju predsednik (SAD) Donald Tramp priznao: To je deo Izraela!“, rekao je Pompeo na Golanskoj visoravni, u području na izraelskoj granici sa Sirijom.

Tu strateški važnu teritoriju Izrael je okupirao u ratu 1967. godine i anektirao.

„Zamislite rizik koji bi ovo predstavljalo za Zapad i Izrael ako bi ta teritorija bila pod kontrolom Asada (Bašara Asada, predsednika Sirije)“, ocenio je Pompeo, kako prenosi Frans pres.

SAD su jedine priznale izraelski suverenitet nad Golanom, a Pompeo koji je danas tamo bio sa svojim izraelskim kolegom Gabijem Aškenazijem, rekao je da je to „centralni deo Izraela“.

S obzirom da je Pompeo bivši šef CIA, „on zna činjenice“, rekao je Aškenazi o gostu.

Na Golanskoj visoravni živi 25.000 jevrejskih naseljenika uz oko 23.000 Druza, od kojih većina i dalje tvrdi da su Sirijci iako imaju boravišni status u Izraelu.

Ta teritorija severno od Galilejskog jezera je od strateške važnosti zbog izvora vode.

Pompeova ranija poseta jevrejskom naselju i današnja odluka Stejt departmenta da se proizvodi iz takvih naselja mogu označavati kao da su iz Izraela, odražavaju da Trampova administracija prihvatae jevrejska naselja.

Palestinci i veći deo medjunarodne zajednice smatraju izgradnju jevrejska naselja i kolonizaciju kršenjem medjunarodnog prava i preprekom za mir.

Na Zapadnoj obali, okupiranoj od 1967, živi 450.000 jevrejskih naseljenika medju 2,8 miliona Palestinaca.

Pompeo je danas najavio da će SAD medjunarodni pokret bojkota protiv Izraela koji predvode Palestinci, proglasiti „antisemitskim“ i sprečiti finasiranje organizacija koje u njemu učestvuju, navodi AP.

Ta agencija medjutim ocenjuje da su te najave uglavnom simbolične i da nova administracija SAD može da ih poništi.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.