U trendu

Pompeo: Rusko mešanje u izbore nije ništa novo

Direktor CIA Majkl Pompeo rekao je da nema ničega neobičnog u tome što se Moskvi pripisuju pokušaji mešanja u predizbornu kampanju u SAD 2016, prenela je agencija Tass.

„Obaveštajna zajednica je već govorila da rusko mešanje u izbore nije nikakva novost. Rusi se time odavno bave, decenijama pokušavaju da podriju američku demokratiju“, rekao je Pompeo u intervjuu za televiziju MSNBC.

On je rekao da nema dokaza umešanosti ruskog rukovodstva u hakerske napade u SAD pre izbora.

Šef CIA je dodao da hakerski napadi „nisu novost i samo naglašavaju potrebu da se pronadje način kako ih zaustaviti“.

Zbog optužbi za mešanje u izbore, SAD su uvele sankcije nekim ruskim kompanijama, civilnoj i vojnoj obaveštajnoj službi, FSB i GU, a proterano je 35 ruskih diplomata i zatvorena su diplomatska predstavništva u državama Njujork i Merilend.

Rusija je više puta do sada odbijala optužbe za hakerske napade, a portparol Kremlja Dmitrij Peskov je sankcije nazvao „aktom agresije“.

Govoreći o obaveštajnim podacima, Pompeo je rekao da se predsednik SAD Donald Tramp „veoma ozbiljno odnosi prema materijalu koji mu dostavljaju obaveštajci“, da je veoma zahtevan i da svakodnevni brifinzi o pitanjima nacionalne bezbednosti traju i više od 40 minuta.

On je tako odbacio medijske navode da je Tramp ravnodušan prema tim brifinzima i da se čak na njima dosadjuje.

„Moj prethodnik se drugačije odnosio prema tome i nije često boravio u Beloj kući. Predsednik Obama je imao drugačiji stav prema obaveštajnim podacima. Tramp je veoma zahtevan prema obaveštajcima, postavlja veoma složena pitanja i očekuje odgovore od mene drugih“, zaključio je Pompeo.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.