U trendu

Poplave u Manitobi se smiruju, evakuisani i dalje raseljeni

ONTARIO – Crvena reka na području juga kanadske pokrajne Manitoba počela je da se povlači, ali više od 2.000 evakuisanih i dalje je raseljeno jer se poplavne vode zadržavaju u naseljima.

Premijerka Manitobe Heder Stefanson, zajedno sa drugim pokrajinskim zvaničnicima u nedelju je krenula u obilazak iz vazduha kako bi iz ptičje perspektive videla štetu koje su poplave učinile u naseljnim mestima.

„Mislim da ono što svakako možemo da vidimo jeste da reka počinje da se povlači u oblasti Emersona i mislim da danas svedočimo vrhuncu poplavnog talasa u Sent Adolfu“, rekla je Stefansonova novinarima posle svog leta, prenosi kanadska CTV.

Pokrajinske vlasti su potvrdile da je Crvena reka 13. maja dostigla vrhunac vodostaja u Sent Agati, Sent Adolfu i na početku veštačkog kanala za kontrolu poplava.

To je kanal dugačak 47 kilometara u koji se tokom perioda poplava preliva deo toka Crvene reke oko grada Vinipega, a vraća vodu nazad u tok Crvene reke ispod brane u Lokportu.

Iako je vodostaj stabilan ili u opadanju uzvodno od Vinipega, očekuje se da će reka biti nabujala verovatno do juna.

Međutim, iz pokrajine Manitoba je saopšteno da se poplave nastavljaju u delovima Interlejka, doline Crvene reke i centralne i južne Manitobe, kao i da su onesposobljene mnoge saobraćajnice u regionu Parklanda.

Voda je, između ostalog, preplavila poljoprivredna zemljišta u južnoj Manitobi.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.