U trendu

Popović: Ustavna reforma je samo prvi korak ka nezavisnosti

RIM – Ministarka pravde Maja Popović izjavila je da su Visoki savet sudstva (VS S) i Visoki savet tužilaštva (VST) u Srbiji osnovani radi jačanja vladavine prava i postizanja ravnoteže između političkih vlasti i pravosuđa.

„Ustanovljavanje sudskog saveta predstavlja jaku garanciju nezavisnosti sudstva i osnov za njegovu institucionalnu reformu, jer se time štite osnovna svojstva podele vlasti: ravnoteža i odgovornost“, istakla je ministarka na međunarodnoj konferenciji u Rimu na temu „Uobličavanje sudskih saveta u susret novim izazovima“.

Popović je tom prilikom predstavila ustavna rešenja o sastavu VS S, položaju njegovih članova i načinu njihovog izbora, ulozi i ovlašćenju ovog saveta, kao i mehanizmima koji će omogućiti efikasno vršenje njegove nadležnosti.

„Ustavna reforma samo je prvi korak, a prave reforme u pravcu jačanja nezavisnosti sudstva i vladavine prava ne može biti bez kvalitetnih pravosudnih zakona“, naglasila je u svom izlaganju ministarka pravde, najavljujući dalji rad na donošenju zakona.

Međunarodnu konferenciju, koju je organizovala Venecijanska komisija u saradnji sa Univerzitetom La Sapijenca u Rimu i Univerzitetom u Barseloni, otvorili su ministarka pravde Republike Italije Marta Katabrija i specijalni predstavnik Venecijanske komisije Đani Bukikio.

Cilj održavanja konferencije je pronalaženje odgovarajuće ravnoteže između nezavisnosti i odgovornosti sudskih saveta, putem analize nacionalnih zakonodavstava država članica Saveta Evrope i rešenja koja se tiču njihovog sastava, izbora članova i trajanja njihovih mandata.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.