U trendu

Poslanici EU u poseti indijskom Kašmiru

SRINAGAR – Poslanici Evropske unije stigli su danas u Srinagar, što je prva inostrana delegacija koja je u poseti glavnom gradu indijskog dela Kašmira od kada je Nju Delhi ukinuo autonomiju tom regionu u avgustu.

Nekoliko sati pre njihovog dolaska izbili su protesti na najmanje 40 lokacija u gradu, zbog čega su snage bezbednosti upotrebile suzavac, izjavili su Rojtersu policijski zvaničnik i svedoci.

Mnoge ulice ostale su zatrpane kamenjem, prodavnice su zatvorene i ulični prodavci se nisu pojavili od kako je delegacija od oko 20 evropskih poslanika stigla u grad malo iza podneva.

Indijski zvaničnici navode da se situacija u Kašmiru vraća u normalu i izražavaju nadu da će poseta delegacije EU pomoći u suprotstavljanju međunarodnoj osudi vladinog postupanja.

Opozicione stranke su besne zbog toga što je evropskim poslanicima dozvoljeno da posete region, dok je većini indijskih političara zabranjen pristup od 5. avgusta, kada je vlada premijera Narendre Modija opozvala poseban status Kašmira.

„Poslanici iz Evrope su dobrodošli da odu na obilazak Džamu i Kašmira, dok je indijskim poslanicima zabranjen ulazak“ napisao je vođa Kongresne partije Raul Gandi na svom Tviter nalogu.

„Nešto nije u redu u vezi sa tim“, dodao je on.

Indijski bezbednosni zvaničnici vratili su nekoliko opozicionih političara sa aerodroma Srinagar tokom poslednjih nekoliko nedelja rekavši da situacija nije dovoljno stabilna za takve posete.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.