U trendu

Posle posete Mađarskoj, papa Franja doputovao u Slovačku

BRATISLAVA – Papa Franja doputovao je danas popodne u posetu Slovačkoj iz Mađarske, gde je takođe boravio u zvaničnoj poseti.

Papu su na aerodromu „M.R. Stefanik“ u Bratislavi dočekali najviši zvaničnici sa delegacijom i slovački biskupi, prenela je agencija Tasr.

Poseta pape Franje Slovačkoj trajaće četiri dana.

On je doputovao sa svojom zvaničnom delegacijom i 80 novinara.

Na aerodromu ga je dočekala predsednica Zuzana Čaputova ombudsman Marija Patakjova, katolički disident František Miklosko, Herta Visna, preživela u holokaustu i Marija Jasenkova, direktorka udruženja građana „Plamen“ koja se bavi palijativnim zbrinjavanjm dece kod kuće.

Na aerodromu su ga dočekali i premijer Eduard Heger, predsedavajući parlamenta Boris Kolar, kao i nekoliko slovačkih biskupa.

Bili su prisutni i slovački ministar inostranih poslova Ivan Korcok i gradonačelnik Bratislave Matus Valo.

Prema tradiciji, članovi dečijeg folklornog ansambla „Lucka“ u narodnim nošnjama iz Vazeca dočekali su papu uz hleb i so.

Papa je dobio i buket izvornih slovačkih vrsta biljaka i začinskog bilja.

Na aerodromu se nalazilo i oko 500 vernika iz parohije u bratislavskoj opštini Vajnori, gde je papa Jovan Pavle Drugi služio svetu misu 1990. godine.

Papa je prethodno boravio u Mađarskoj, gde je u Budimpešti zatvorio veliki međunarodni verski kongres.

Na međunarodnom aerodromu „List Ferenc“ dočekan je jutros uz vojne počasti, preneo je MTI.

Dočeku su prisustvovale crkvene i državne delegacije.

Tokom posete papa Franja se sastao sa predsednikom Janošem Aderom i premijerom Viktorom Orbanom u Muzeju likovnih umetnosti u Budimpešti pre razgovora sa mađarskim biskupima.

Zatim se sastao sa delegacijama Ekumenskog saveta mađarskih crkava i mađarskih jevrejskih organizacija, pre nego što je pozdravio katoličke vernike na putu do Trga heroja, gde je zatvorio Međunarodni euharistijski kongres.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar