najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Požari u Kaliforniji, jedan poginuo

Vlasti Kalifornije proglasile su vanredno stanje u toj državi na zapadnoj obali SAD pošto je požar odneo najmanje jedan ljudski život i uništio više od 400 domova i poslovnih zgrada, a izgorelo još oko hiljadu pomoćnih objekata.

SAN FRANCISKO, 14. septembra (Tanjug) – Vlasti Kalifornije proglasile su vanredno stanje u toj državi na zapadnoj obali SAD pošto je požar odneo najmanje jedan ljudski život i uništio više od 400 domova i poslovnih zgrada, a izgorelo još oko hiljadu pomoćnih objekata.

Portparol kalifornijskog Ministarstva za šumarstvo i zaštitu od požara Danijel Berlanr rekao je da izgorelo oko hiljadu pomoćnih objekata uključujući ambare, štale i druge pomoćne zgrade, prenela je agencija AP.

Prema sinoćnom izveštaju vatrogasci se i dalje bore sa požarom severno od San Franciska u Lejk kauntiju, pošto je vatra uništila 400 kuća, dva apartmanska kompleksa i 10 preduzeća, a veća razaranja su zabeležena u okruzima Midltaun i Hajden vali lejk kao i duž autoputa.

Požar je izbio u subotu popodne po lokalnom vremenu i proširio se u roku od nekoliko sati, pošto su veoma visoke temperature u Kaliforniji.

Berlant je izjavio da vetar dostiže brzinu i do 48 kilometara na čas, što otežava posao vatrogascima.

Šumski požar, nazvan Vatrena dolina, koji je pre dva dana izbio u oblasti Lejk kaunti, severno od San Franciska, brzo se širi na oko 10.117 hektara, objavilo je kalifornijsko Ministarstvo za šumarstvo i zaštitu od požara.

Lokalni mediji su pokazali snimke više objekata zahvaćenih plamenom u Midltonu, maloj varošici od oko 1.500 stanovnika, jednoj od nekoliko gde je naređena evakuacija.

Četiri vatrogasca, koja su dopremljena helikopterom u Medicinski centar u Sakramentu, pretrpela su opekotine drugog stepena, dok su bili na liniji zadržavanja vatre, ali su u stabilnom stanju, rekao je Berlant.

Na hiljade stanovnika na tom području, moralo je da bude evakuisano u petak, a požar je bio pretnja za više od 6.000 objekta.

Više od 3.800 vatrogasaca borilo se da ugasi požar, koji je izbio u sredu, u blizini nekadašnjeg rudnika zlata u gradu Džekson, prenosi Rojters.

Plameni jezici, nastali iz većeg požara, nazvanog Čupava vatra, koji gori u Naconalnom parku Kraljavski kanjon u centralnoj Kaliforniji, prisili su 3.500 ljudi da se evakuišu do petka, rekao je portparol Vatogasne službe Džim Švarber.

Vatrogasci su u subotu namerno ostavili male požare u čuvenom području džinovskih sekvoja u Kraljevskom kanjonu, kako bi se uklanjanjem vegetacije, one zaštitile od vatre, kazao je on, dodajući da su džinovske sekvoje i same prirodno otporne na plamen.

Više od 2.900 vatrogasaca bilo je u prvoj liniji borbe sa vatrom.

Prema rangu, Čupavi je najveći aktivni požar u Kaliforniji, koji je spalio površinu na 52 hektara.

(Tanjug)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike