U trendu

Pravnici protiv presude bivsem gradonacelniku Riače

RIM – Više od stotinu pravnika, profesora najvećih i najprestižnijih italijanskih univerziteta potpisalo je javno saopštenje u kojemu izražvaju svoje neslaganje i dileme u vezi sa kaznom kojom je sud u Lokriju (Locri) osudio Mima Lukano na 13 godina i 3 meseca, piše list „Globalist“.

Mimo Lukano je kao gradonačelnik maloga mesta Riače,u južnoj pokrajini Kalabrija, prihvatio 450 migranta koji su ilegalno došli u Italiju, smestio ih u napuštene kuće i zajedno sa meštanima uspeo da povrati život i ekonomiju mesta.

„Izražavamo našu zabrinutost zbog atmosfere neprijateljstva koje se ponekad oseća čak i u sudnicama prema onima koji, u različitim svojstvima i u različitim kontekstima, pripadaju svetu koji aktivno izražavaju solidarnost sa migrantima“, navodi se u saopštenju pravnika.

Mimo Lukano je simbol uspešnog modela prihvatanja stranaca i njihovog uključivanja u rad i život zemlje.

Godine 2010 bio je 3. u svetu među najboljim gradonačelnicima i uvršten čak dva puta na listu 40 najuticajnijih osoba na svetu prema listi američkog časopisa „Forčun“.

Njegov model odnosa i prijema migranata ispitalo je tužilaštvo koje je 2017 godine utvrdilo „niz nepravilnoasti“, i optužilo ga, između ostalog, za „prevaru i zloupotrebu službenog položaja“.

Nakon toga Mimo Lukano je prvo suspendovan sa mesta gradonačelnika, a najnovijom sudskom odlukom osudzen na visoku zatvorsku kaznu.

Pred italijanskom vladom u četvrtak je održan skup solidarnosti sa Mimom Lukano, što je samo jedna u mnoštvu akcija koje ne prestaju u celoj Italiji od kako je obelodanjena sudska odluka.

Slučaj Mima Lukano bio je i predmet dijametralno suprotnih istupa političkih lidera u proteklim lokalnim izborima, pa je tako lider Demokratske stranke Enriko Leta je izjavio da je „šokiran visinom kazne“, dok su desničraske strank pozdravile kaznu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.